Једно питање за власт и опозицију у Српској

Једно питање за власт и опозицију у Српској

Једно питање за власт и опозицију у Српској

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић јуче се у Бриселу састао са генералним секретаром НАТО алијансе Јенсом Столтенбергом. На том састанку могле су се чути веома битне поруке које се односе и на Републику Српску, а занимљиво је да нико од српских званичника ни у заједничким, ни у органима РС није реаговао.

 

О чему се ради?

 

Наиме, Човић је НАТО-у послао врло охрабрујуће поруке које се тичу атлантских интеграција БиХ, изразивши наду и обећавши „НАТО партнерима“ веома брзу активацију МАП-а. Човић је изразио и опредјељење да је потребно убрзати атлантски пут БиХ.

 

И док неки овдје не виде ништа чудно, Рестарт се пита како је могуће да нико од српских званичника није реаговао на овакво једнострано иступање Драгана Човића, великог партнера СНСД-а и човјека чија је политичка партија на државном нивоу у власти са СДС-ом и ПДП-ом.

 

Ово је посебно значајно имајући у виду да су странке које чине власт у РС недавно усвојиле декларацију о војној неутралности Републике Српске, чврсто обећавши свом народу да ће РС и БиХ у корак пратити Србију, која је такође војно неутрална. Логично је да поставимо питање да ли је наведена декларација о војној неутралности само мртво слово на папиру и да ли је усвојена искључиво зарад политичких поена, а не зарад истинске опредијељености као војној неутралности?

 

Ћутање политичких партија из Републике Српске на овакве потезе Драгана Човића јасно показује дволичност и непоштовање институција Републике Српске, а нарочито институцију Народне скупштине Српске. Исто тако, занимљиво је да ни „дежурни пиони“ власти, тзв. аналитичари попут Предрага Ћеранића, самозваног стручњака за безбједност и Џевада Галијашевића, не рекоше ни ријеч. Очигледно се у нашој земљи институције поштују колико и лањски снијег, а останак на власти постаје важнији и од националног осјећаја и националног опредјељења Републике Српске.

 

Сутра ће неко некога звати издајником, не примјећујући гажење сопствених одлука зарад бескрупулозне борбе са својим политичким непријатељима.

 

Стога, Рестарт поставља и власти и опозицији у Републици Српској једно једноставно питање: Господо, зашто нико није реаговао на једнострано иступање Предсједавајућег Предсједништва Бих који је потпуно занемарио српске институције? Да ли сте свјесни да оваквим (не)радом настављате да урушавате све што вам падне руке, укључујући и своју отаџбину?

 

Када добро размислите, очекујемо ваш одговор.

 

Стефан Благић

 

 

 

Facebook Comments

Close