Једна прича о режиму

Једна прича о режиму

Једна прича о режиму

Пише: Стефан Благић

Драги пријатељи, суграђани, симпатизери и чланови РеСтарта – прије него што вам објасним због чега тачно сам напустио земљу, погледајмо сљедећу фотографију.

Вијести РТРС-а и агенције СРНА

Овакве чланке на порталима јавних средстава информисања смо очекивали у РеСтарту. Заправо – знали да ће до њих доћи, јер смо сазнали како тачно режим планира да утиша грађанско незадовољство поводом случаја Давида Драгичевића.

Чланови организације РеСтарт Српска су то најавили још 16. априла:

1. Нисмо дозволили да Давида "задеси" и медијски мрак

Од самог почетка, наша организација је била укључена у активности поводом случаја Давида Драгичевића - како на терену, тако и на друштвеним мрежама.

Ту смо били искључиво као грађани који су жељели да дају свој допринос истини. Међутим, сумњиве околности, бахатост врха МУП-а и очито "мазање очију" јавности, као и молба родитеља, натјерали су нас да се интензивније ангажујемо.

Све што смо успјели уочити објављивали смо на Фејсбуку и другим платформама, са циљем да не дозволимо медијски мрак (који се обично "задеси" код оваквих случајева).

Обjављивали смо видео-клипове, текстове, позиве на скупове и емисије уживо које су подстицале кориснике друштвених мрежа да се што више укључе.

РеСтарт Српска: Не дозволимо да Давид Драгичевић буде поново убијен

Управо због континуитета, али и домета дјеловања, режим нас је доживио као опасност и одлучио да је неопходно да се са нама „што прије обрачуна“.

За оне који нису до сада пратили рад наше организације, прилажемо извјештај са Фејсбука, који показује само број прегледа видео клипова у периоду од 26. марта до 21. априла 2018. године у вези са више случајева "задесних" или незадесних убистава.

Овај извјештај прилажемо искључиво као доказ, уколико се питате зашто бисмо им ми били трн у оку.

2. Изнијели смо доказе против Дарка Ћулума у случају Николе Ђуровића

Током истраживања Давидовог случаја, постали смо свјесни чињенице да у Бањој Луци (и не само ту) постоје бројна неразјашњена убиства. Почели смо и то да објављујемо.

"У емисији уживо, изнијели смо доказе против Дарка Ћулума."

На изузетно гледаној online трибини (13.4. на Фејсбук страници РеСтарта) са оцем покојног Николе Ђуровића, јавност је по први пут могла да чује информације које тешко компромитују Дарка Ћулума, тренутног директора полиције Републике Српске.

Готово сви одговорни у случају Ђуровић су аргументовано поменути (осим једног који је остао неименован, а којег је отац назвао „великим моћником“).

Трибина уживо са оцем покојног Николе Ђуровића.
Трибину можете поново погледати на сљедећем линку:
www.facebook.com/ReStartSrpska/videos/577232499324876/

Непосредно прије тога, јавности смо транспарентно представили сва нова документа до којих је Ђуровић успио да дође. Нека од њих можете погледати у наставку.

3. "Не иди сам нигдје, најбоље је да се макнеш из земље"

РеСтарт, откако је основан, константно трпи пријетње, али никада нисмо жељели да тиме оптерећујемо јавност. Свјесни смо у каквом друштву живимо и били смо спремни на такве ситуације.

Међутим, након ових случајева, добио сам сугестије од људи који су много боље упућени у безбједоносну ситуацију, да би било најбоље да се сада "повучем".

Ради се о лицима која не могу да именујем, због молбе да не откривам њихов идентитет из захвалности према свему што су до сада учинили за РеСтарт и мене лично, не могу додатно да их угрожавам.

Конкретно, 15. априла ми је поручено сљедеће:

"Не иди сам нигдје, најбоље је да се макнеш из земље."

4. "Покушаће вас поново повезати са странцима, како би разбили окупљања на Тргу"

Након што сам добио ту "пријатељску сугестију" да се склоним из Републике Српске, из других извора блиских руководству МУП-а (да, има часних појединаца), добили смо и информацију да "режимска кухиња" спрема изузетно мрачан расплет догађаја.

Тај расплет, односно "прича", планирана је да се изведе повезујући име наше организације са "страним факторима".

Подсјетимо се, када је РеСтарт организовао протест „Затвори школе – Купи Ауди“, већ тада смо добили оптужбе да рушимо институције Републике Српске, иако смо једноставно тражили да се представници власти не расипају новцем и да штеде док купују службене аутомобиле.

У немогућности да нас поразе аргументима, режим је прибјегао етикетирању наше организације као "страних плаћеника", "Сорошеваца", "страних фактора", мијешајући етикете са различитим теоријама завјера, само како би што више обесмислио наша настојања.

Сличан сценарио је био припремљен за разрјешавање и обесмишљавање окупљања под називом "Правда за Давида", само што је овог пута требало да буде много агресивније и ефектније, с обзиром на "тежину" коју носе окупљања и протести на Тргу Крајине. Наравно, план није био везан искључиво за нас, јер режим има већ добро испробан сценарио од раније.

РеСтарт Српска, која је у прошлости већ добила етикету "сорошевске" и "страноплаћеничке" групе, била би идеалан жртвени јарац и излазна карта у очима режима. На њихову жалост, ми нисмо "страни плаћеници", већ људи који заиста воле и вјерују у своју отаџбину, што смо за кратко вријеме више пута доказали.

5. Припреме за сценарио су почеле данима раније

Таква "излазна стратегија" за режим се дала наслутити и много раније.

"Гласноговорницима" режима, омладинским активистима и потрошеним политичким личностима, највећи проблем су представљали људи на друштвеним мрежама.

Мало по мало - почели су да помињу и РеСтарт.

Између осталих, портпарол СНСД-а господин Радован Ковачевић, у емисији Апостроф је рекао како је "лидер групе РеСтарт" читаву полицију Републике Српске назвао олошем (што наравно није тачно, јер је олош само у врху МУП-а).

Ту изјаву можете послушати на почетку сљедећег видео клипа.

У "хајку" су се постепено укључивали и "ботови", организовани тимови лажних профила на друштвеним мрежама (под "диригованом" палицом), којима је једини циљ да збуне и погрешно информишу кориснике друштвених мрежа.

Када сам најавио да одлазим из Српске, то је изгледало отприлике овако:

Наравно, када отворите профиле ових налога, примијетићете да у листама пријатеља нема ни приближан број пријатеља просјечног корисника, нити довољно личних фотографија и личних информација.

6.Одговорност прије свега

Након информације о угроженој безбједности и упозорења да ће име РеСтарта бити злоупотријебљено за дискредитовање великог окупљања "Правда за Давида - Правда за све нас", чланови РеСтарта су заузели став да се морам повући из Републике Српске на одређено вријеме.

Ту одлуку сам прихватио, како због себе, тако и због организације и искрених емоција свих људи на Тргу Крајине.

Тим потезом, намјеравали смо сљедеће:

  • да покажемо одговорност према процесу "друштвеног отрјежњења" које се дешава широм Републике Српске,
  • да онемогућимо режимску манипулацију која би нас довела у везу са "страним утицајима",
  • да не дозволимо блаћење скупа на Тргу Крајине .

Наравно, са моје личне стране, такође нисам желио да чланови РеСтарта поново проживљавају разна етикетирања, која су овог пута могла бити много опаснија него раније, због изузетно емотивне атмосфере која влада.

7. Ипак су покушали и покушавају - али безуспјешно

Режим је ипак покушао да искористи карту "страних плаћеника". Били смо готово сигурни да се неће ићи до те мјере да се људи који се скупљају на тргу и који само желе истину оптуже да угрожају институције Српске. Погријешили смо.

Прво су људе који долазе на Трг Крајине прогласили терористима, а позадину случаја, кад већ нису могли "страним НВО" приписали, коме другом, него политичким странкама СзП-а. Након окупљања, пласиране су (класичне) вијести и наслови.

Међутим, велика заинтересованост јавности и нелогичности које су пратиле вијести режимских медија, спријечили су их у намјери да обесмисле окупљања и протесте.

Заиста срамно, али и трагично - сложићете се.

8. Не одустајемо!

РеСтарт је настао зато што су часни, поштени и правдољубиви појединци имали потребу за оквиром путем којег могу да учине промјене у свом окружењу. Осјећамо мучнину, горчину и бол због неправде. Не намјеравамо да одустанемо, нити да се повучемо пред онима који мањак просвијећености компензују вишком неморала.

Немамо скривену агенду, не требају нам политички поени, али се плашимо да ће повлашћени појединци и даље моћи да убијају недужну дјецу, омладину и грађане Српске без икакве казне.

Hечега се ипак плашимо...

  1. Плашимо се да ће и даље врх МУП-а РС моћи некажњено да изговара лажи, као на конференцији за медије поводом смрти Давида Драгичевића.
  2. Плашимо се да ће режим убити новопробуђени дух који лебди над грађанима Српске.
  3. Плашимо се да у овој игри која се зове „политички живот Републике Српске“ не учинимо погрешан корак и не угрозимо оно што сматрамо највећим вриједностима.

9. Ову борбу не намјеравам прекинути - напротив!

Колико год неко био моћан, када ту моћ злоупотребљава, он је заправо мален и патетичан. Обећао сам саборцима и пријатељима у РеСтарту, али и самоме себи, да никада нећу устукнути пред таквим људима, чија људскост нестаје када окуси моћ.

Аутор фотографије: Радoслав Мишковић

 

Сачувајмо Правду, сачувајмо своје Достојанство.

Сачувајмо сами себе. Вријеме је за РеСтарт.

P.S. Видимо се сутра!

Стефан Благић
РеСтарт Српска

 

Facebook Comments

Close