Изађи на изборе - не допусти да лажирају твој глас

Изађи на изборе - не допусти да лажирају твој глас

Изађи на изборе – не допусти да лажирају твој глас

Вјеровали или не – машинерија која стоји иза изборног процеса је поткупљива, а пракса је то увелико потврдила. Уколико не изађете на изборе, велику шансу остављате онима који имају моћ да лажирају ваш листић и усмјере га ка себи.

У недjељу, 07. 10. 2018. у Републици Српској и БиХ се одржавају предсjеднички и парламентарни избори. Међутим, о овим изборима можемо говорити као о својеврсном референдуму, а не обичним изборима. Наиме, власт у Републици Српској је својим понашањем, не само у предизборној кампањи, већ и неколико година уназад, створила такву атмосферу да су подjeле међу народом никада дубље.

Овом подjелом су се искристалисала два блока, један је владајући предвођен СНСД-ом и оличен у ликовима Милорада Додика и Жељке Цвијановић, док је други опозициони, предвођен Савезом за побједу и оличен у Вукоти Говедарици и Младену Иванићу.
Зато су ови избори много ближе референдумском питању: да ли сте за власт или опозицију?

Ту нема много паметовања и филозофирања.

Сви они који су задовољни понашањем власти у Републици Српској у претходних дванаест година треба да подрже власт. Док насупрот њима, сви они који су незадовољни понашањем власти у РС у претходних дванаест година треба да гласају против власти, односно за опозицију.

То је јасно као дан.

Да би овај референдум успио и имао што већи легитимитет, потребно је да изађе што већи грој грађана на изборе. Ти људи су најпоштенији у овом случају. Изаћи ће на изборе, заокружити своје фаворите и када пребројимо гласове имаћемо побједника.

Међутим, сви они који остану код куће су, из било ког разлога, највеће кукавице и не заслужују да било шта и било гдје коментаришу изборе, његове резултате и политичке посљедице у периоду који предстоји.

Ови људи, водећи се паролама: „ма, сви су исти“, „ни ови други не могу ништа да ураде“, „шта ће мој један глас да промијени“, директни су учесници у овом референдуму и то на страни власти. Мада тога веома често нису ни свјесни, они својим неучествовањем дају подршку власти у РС и омогућавају им још четири године владавине.

 

Како?

Вјеровали или не – машинерија која стоји иза изборног процеса је поткупљива, нажалост, а пракса је то увелико потврдила. Уколико не изађете на изборе, велику шансу остављате онима који имају моћ да лажирају ваш листић и усмјере га ка себи.

Такво понашање је изузетно распрострањено, а уколико не изађете на изборе, ви сносите одговорност у великој мјери када је ријеч о самом резултату избора.

Исто можемо рећи за људе који ће изаћи на изборе и листић учинити неважећим. Наиме, постоји одређени број људи који излазе на изборе, али због тога што нису задовољни понудом коју имају на гласачком листићу, исти учине неважећим на више начина, било да га прецртају, или прецртају више кандидата, или допишу неки (само њима важан) хумористички коментар, типа „Хомер Симпсон“ или слично, опет чине исто као да и нису изашли на изборе. Јако је битно да и они знају да оваквим својим понашањем, индиректно, а скоро па и директно, подржавају власт.

Зашто је то тако?

Из једног простог разлога - њихов глас се не рачуна ни за, ни против власти, па самим тим је најближи ставу да им одговара овакво стање у РС које је владало претходних дванаест година.

Зато је веома важно објаснити овим људима да је много поштеније и храбрије са њихове стране да се одлуче и гласају, опет по истом принципу, ако им је добро у претходних дванаест година за власт и обратно, ако им није добро у претходних дванаест година против власти, односно за опозицију.

Јако је битно да народ изађе на овај референдум у што већем броју, искаже своју вољу, оцијени власт за претходних дванаест година, па „ком опанци, ком обојци“!

Велизар Антић

РеСтарт Српска

 

 

Facebook Comments

Close