Инструкција возачима: НИСТЕ дужни да платите казну!

Инструкција возачима: НИСТЕ дужни да платите казну!

Инструкција возачима: НИСТЕ дужни да платите казну!

Ако сте возач, а при томе још и живите у Бањалуци, онда сте сасвим сигурно упознати са чињеницом да је на Западном транзиту у Бањалуци (подножје насеља Сунце) постављен знак ограничења брзине на 40 километара на сат.

Заједно са знаком, појавили су се радари који контролишу брзину и саобраћајни полицајци који уредно пишу казне и „лове“ возаче на проширењима са обје стране транзита. Вјерујемо да су неки од вас већ били санкционисани, односно да вам је казна написана.

Уколико сте добили казну, потребно је да знате да је НЕ МОРАТЕ платити, односно нисте дужни да сносите одговорност за прекорачење горе наведене брзине, те комотно можете ићи на суд и лако доказати да сте у праву.

О чему се ради?

Закон о основама безбједности у саобраћају на путевима Босне и Херцеговине, тачније Правилник о саобраћајним знаковима и сигнализацији на путевима, начину обиљежавања радова и препрека на путу и знаковима које учесницима у саобраћају даје овлаштена особа у члану 27. (Обавеза постављања знака) став један експлицитно каже да се „знакови изричитих наредби морају поново постављати након сваког укрштања са другом цестом, ако изричита наредба важи и послије таквог укрштања, односно спајања“.

То значи да се на суду, у сваком тренутку можете позвати на овај члан и рећи да саобраћајни знак нисте ни видјели (јер, у крајњој линији, он се ни не може видјети ако се на транзит укључујете из насеља Сунце), те вам се казна стога ни не може писати.

Дакле, уколико сте којим случајем добили казну за прекорачење брзине од 40 километара на час на овом дијелу Западног транзита, можете да будете безбрижни. Наравно, под условом да нисте возили брже од 70 километара на сат (или 50 јер је насељено мјесто, овдје су потребне додатне правне консултације о чему ћемо извијестити током данашњег дана или најкасније 10.8.).

Поред тога што се сви стручњаци слажу да је апсурд да се на транзитном путу вози толико споро, те да је проблем једног становника Бањалуке који се жалио на буку могао да се ријеши и на друге начине, остаје и бесмислица постављања саобраћајног знака свега 10 метара испред раскрснице, односно укључења на западни транзит из насеља Сунце.

Али о томе возачи нису дужни да размишљају. Дужне су надлежне институције.

Рестарт Српска

 

Facebook Comments

Related Articles

Close