Гдје је нестало 8 000 КМ са прошлогодишњег СтЕС-а?

Гдје је нестало 8 000 КМ са прошлогодишњег СтЕС-а?

Гдје је нестало 8 000 КМ са прошлогодишњег СтЕС-а?

Десета по реду научно-стручна конференција “Студенти у сусрет науци” са међународним учешћем одржава се у Бањој Луци од 27.11. до 30.11. текуће године. Организатори поменуте конференције су сада већ можемо рећи ноторни Студентски парламент Универзитета у Бањој Луци и Универзитет у Бањој Луци, а све под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске и Министарства науке и технологије Републике Српке. Досад  је одржано укупно 9 конференције на којима су се окупили студенти из многобројних земаља, све са циљем представљања нових научно-стручних  достигнућа студената широм свијета.

Међутим, док се обиљежава  јубиларни десети СтЕС у организацији Студентског парламента Универзитета у Бањој Луци, нико не одговара нити реагује на  потенцијалну пљачку против које се боре учесници прошлогодишњег СтЕС-а. Наиме, зборник радова, за који су сви учесници били дужни платити котизацију у износу од 40 КМ за штампање истог, до дана данашњег није угледао свјетло дана.  На прошлогодишњем СтЕС-у је учествовало преко 200 студената  који су презентовали 135 научно-стручних радова из свих научних области. Поставља се питање:

Гдје је нестало око осам  хиљада конвертибилних марака које су студенти из свог џепа дали за штампање зборника?

Студенти (учесници) су у неколико пута писали и (сада већ бившем) ректору и представницима Студентског парламента у нади да сазнају гдје су отишле њихове паре јер још нема ни назнака да ће се то десити.  Тадашњни предсједник Студентског парламента је био Зоран Граховац, који се на садашња питања студената око њиховог новца правда чињеницом да он више није у Студентском парламенту, нити да је више у држави. Нико од организатора наводно не зна куда је новац отишао, а одговорност пребацују једни на друге.

Ситуација је кулминирала  оног тренутка када се учесницима шаље зборник радова у ПДФ формату уз напомену да сами себи могу штампати ако желе. Да иронија буде још већа, СтЕС је студентска конференција са међународним учешћем, али овај пут су радови “утрпани” у документ без ДОИ броја, што значи да се радови студената не могу искористити ни као референца за стипендије нити студенти имају потврду  за објављеним научним радом.

Интересантна је и чињеница да је један од прошлогодишњих организатора и данашњи предсједник Уније студената Републике Српске Ратко Савић, за кога се вежу многобројне афере на бањалучком универзитету. Да ли цјелокупна прича око смјене ректора постаје јаснија, оцијените сами.

Организациони одбор прошлогодишњег СтЕС-а

Студенти само траже оно на шта имају право.  Дали су свој новац, вријеме и труд да би неко на крају потпуно занемарио све то. Тако то изгледа када вас у студентским тијелима представљају "понављачи ђаци".

РеСтарт Српска

Facebook Comments

Close