Дотакели смо се Лукача

Дотакели смо се Лукача

Дотакели смо се Лукача

Јучерашња конференција за медије градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића оголила је све оно што се није оголило до сада. Прије него што пређемо на суштину, важно је издвојити неколико ствари. 

Чињеница јесте да је Станивуковић у Бањалуци сачувао резултат Партије демократског прогреса и да је, понајвише захваљујући њему, странка добила толики број гласова. Такође је тачно да политике треба да креирају побједници и да руководство ПДП-а треба да поднесе оставке, а по могућности и да се више и не појављују у јавности, јер их је јавност прозрела и отписала. 

Тачно је и то да су се неки помаци у граду Бањалуци направили, у првом реду у погледу транспарентности (што и даље није ни изблиза довољно), богатог забавног садржаја и броја туриста. Станивуковић гађа у мету и када је у питању (не)усвајање ребаланса буџета и то представља срамоту за све оне који (макар у јавности) одбијају да га усвоје. Међутим, буџет ће бити усвојен и биће усвојен у року од 2-3 седмице најдаље, а то ће се десити због идућих ствари.

Како се то обично каже, када неко погоди мету, промашио је све остало, а Станивуковић је јуче много тога промашио, иако тврди да је конференцију осмишљавао мјесец дана. Као прво, као неко ко се, макар декларативно, залаже за владавину права и правну државу, јавно саопштити да се "процедуре убрзавају" на телефонски позив министра унутрашњих послова Драгана Лукача је, осим противзаконито, помало и дегутантно и неморално. Противзаконитост се огледа у томе да нико нема право да утиче на "убрзавање" послова зарад неке и нечије користи, па била то и институционална корист, јер то представља класичну злоупотребу службеног положаја и Станивуковић би, да је овдје правне државе, требало да буде кривично гоњен. Дегутантно је због тога што исти кичму савија пред оним који га је шамарао. Ипак, да ли је то баш тако? За које је кривично дјело Станивуковић пријавио Лукача и да ли ће Лукач (баш због тога) бити ослобођен? Да ли смо свједочили једној врло доброј режији професионалних глумаца? Видјећемо брзо. 

Што се тиче сарадње са институцијама Српске, то је сасвим нормално када се ради о заједничким надлежностима односно надлежностима које се преплићу. Оно што није нормално јесте да Станивуковић иде и корак даље и већ најављује неко "будуће" јединство зарад "виших циљева". Није нормално да се будуће јединство склапа зарад сваког појединачног интереса тајкуна, јер, како ствари стоје, то је једини "виши циљ" у овом тренутку. Стара је вијест да Додик и Станивуковић увелико сарађују, а то потврђују и сви крупни тајкунски пројекти у Бањалуци који се врше под контролом наведеног двојца. Све Додикове жеље у Бањалуци Станивуковић је испунио, па се може констатовати да се овај градоначелник показао као најбољи СНСД-ов градоначелник. Интересантно, само мали број одборника у граду пружа отпор наведеном двојцу и то је разлог што ће ребаланс буџета бити брзо усвојен, а све оно што гледамо је пука представа за народ. 

Станивуковић и Додик су довољно паметни да не направе трансфер у овом постизборном периоду, јер и један и друге већ чине власт (само на различитим нивоима) и немају бојазни да ће са исте бити скинути у скорој будућности. Трансфер ће се правити или након локалних избора 2024. или, што је више вјероватно, 2026. како би поменути двојац добио још минимално осам година власти. Тактика је, мора се признати, феноменална, а двојац се води мишљу да ће је народ и прогутати. Није искључено, али ћемо се ми постарати да тако не буде.  

На крају, симпоматично је што смо се, као друштво, донедавно ругали још увијек актуелној министрици Наталији Тривић, која се, изгледа, није пуно бавила правописом српског језика, па је због тога умјела "истакети" своју срамоту. Освета лоших ђака је узела маха, а недостатак знања и школе обија се о главу, не градоначелнику Станивуковићу, него свима нама који допуштамо да нам они који су "дотакели" културолошко дно одлучују о животима. 

Уколико неко није погледао јучерашњу конференцију то може да уради овдје у скраћеној верзији (препорука да погледате до краја).

Стефан Благић

Facebook Comments

Close