Додик и уређен систем

Додик и уређен систем

Додик и уређен систем

Милорад Додик: „Они су направили ситуацију да нам одавде извлаче радно способно становништво и одводе их у земље ЕУ. За шта смо ми овде издвојили огроман новац школујући те младе који су одрасли овде и постали писмени и постали стручни, а ЕУ нам на подмукао начин извукла те људе?“

Тачно је да ЕУ има огромну корист од наших људи и да су то паметни и способни људи који могу само да допринесу друштву у коме живе.

Али шта није тачно? Није тачна теза да нам ЕУ „одвлачи“ те људе. Истина је да ти људи добровољно одлазе у ЕУ. Зато је право питање зашто ти млади и способни људи одлазе, или је можда тачније рећи зашто беже одавде у ту мрску ЕУ?

Разлога је много, а у самом врху су разлози који се тичу уређеног система и друштва. Када направите систем који има јасно утврђена правила и у коме су сви грађани равноправни и имају подједнаке могућности, људи неће бjежати. Када направите друштво у коме пролазност и привилегије имају само чланови партије, јасно је да ће сви остали бjежати. Нама је потребно увођење реда у друштво и давање подједнаких шанси свима, без привилегија на конкурсима, тендерима, пројектима само за чланове партије.

Када направите друштво у коме министар унутрашњих послова удари шамар народном посланику у Народној скупштини РС и због тога не само да не поднесе оставку, већ му СНСД организује митинг подршке на коме се каже како је требао још више да ишамара посланика, шта мислите какву поруку шаљете младима? Да остану у том систему и да се боре тако што ће да шамарају на улици или да беже у уређен систем?

Када направите друштво у коме постоје константне тензије, сукоби, нестабилности, наравно да ће људи да беже и спашавају своју децу из тог система. А управо Додик и Бакир и екипа најбоље раде на тим питањима и у њима уживају. Без константних сукоба и тензија они не би знали шта да раде и били би принуђени да решавају питања која муче народ. Али пошто не умеју да се боре са тим питањима, лакше им је да дижу тензије и напетост. Нико нормалан не може да осуди своју децу да живе у таквом систему.

Урушавате нормалан систем и правите свој партијски систем 15 година и онда се питате што млади беже. И уместо да признате грешку све свалите на мрску ЕУ. Ова прича може да прође само код неког ко није никада био у тој мрској ЕУ и ко нема никога тамо да му каже како изгледа уређен систем. Систем у коме када направите неки прекршај нема партије која ће вас извући из неугодне ситуације већ ћете сносити одговорност за своје поступке.

Принцип одговорности сте у потпуности уништили. Људи који упропасте неко јавно предузеће, уместо да никада више не добију могућност да се приближе јавом сектору, они напредују на друштвеној лествици. Зашто? Зато што су партијски војници и раде у интересу партије а не народа. Такви који су подобни напредују а способни вам беже у ЕУ.

Ако не знате да направите правну државу и владавину права и уређен систем склоните се и пустите друге да га направе. Тада ни млади неће више бежати из овог блата које сте направили и моћи ћемо да се надамо да ће нам свима бити боље.

 

Facebook Comments

Close