Дане Малешевић у (не)складу са законом

Дане Малешевић у (не)складу са законом

Дане Малешевић у (не)складу са законом

Јуче се поново огласило Министарство просвјете и културе, немуштим саопштењем и још немуштијим „извлачењем“. Објашњење које се односи на финансијско пробијање прошлогодишњег буџета, вјеровали или не изгледа овако: „Малешевић каже да је у надлежности Министарства 397 институција и више од 21.000 запослених, па се створене обавезе, на које је Главна служба за ревизију скренула пажњу чине великим.“

Искрено, нама се великим једино чини брутално кршење закона, за које сви који су у томе учествовали морају да одговарају. Министар очигледно тако не мисли.

Што се тиче „Аудија“, поновљено је да је набавка аутомобила од готово 115 000 КМ у складу са законом, што Рестарт никада није ни спорио. Ми питамо министра да ли је то у складу са моралом и економском ситуацијом у Републици Српској? Подсјећамо министра да је некада у Њемачкој расистичко ликвидирање такође било у складу са законом. Не и са моралом и здравом свијешћу, наравно.

Ипак, то није тема овога пута. Ми ћемо министру скренути пажњу на нове информације до којих смо дошли, а које се тичу његовог рада и рада министарства. Имплицитног сукоба интереса, тачније.

Наиме,  један од аутора књиге историје (заједно са Горданом Наградић и Жељком Вујадиновићем) за први разред гимназије је госпођа Славица Купрешанин. Она је запослена у Министарству просвјете и културе Републике Српске на позицији савјетника. Ту не би било ништа спорно да Закон о средњем образовању и васпитању, у члану 41. не каже: Запослени у Министарству и Републичком педагошком заводу, због сукоба интереса не могу бити аутори уџбеника! У другом ставу истог закона се експлицитно тврди да МИНИСТАР НЕЋЕ ОДОБРИТИ УПОТРЕБУ УЏБЕНИКА ЧИЈИ ЈЕ АУТОР У СУКОБУ ИНТЕРЕСА.

Ако сте на прву помислили да се овдје ради о кршењу закона, варате се. Овдје се ради само о класичном законодавном лицемјерству, јер су уговори по којима се запошљавају савјетници у ствари уговори о дјелу, односно, формално-правно, радници који су запослени као савјетници сврставају се у спољне сараднике. Дакле, у стриктно формално-правном смислу, овдје не постоји основа кршења закона, иако је и више него јасно о каквом се суштинском проблему ради.

Да ствар буде гора, на фотографији испод можете примјетити неажурност Министарства за породицу, омладину и спорт, јер име Славице Купрешанин и даље стоји на интернет презентацији овог министарства, иако она тренутно ради у другом министарству.

Јасно је да ће се Малешевић и даље бранити аргументом „све је то у складу са законом“, али се поставља логично питање: Министре, када ћете предложити промјене закона и зашто никад???

Рестарт Српска

Facebook Comments

Close