Да ли ће општине и градови Српске да помажу Електропривреди РС?

Да ли ће општине и градови Српске да помажу Електропривреди РС?

Да ли ће општине и градови Српске да помажу Електропривреди РС?

СНСД је уложио амандман на приједлог буџета града Бањалука за 2022. годину којим се тражи да се свим пензионерима у Бањалуци исплати једнократна новчана помоћ од по 100 КМ. Идеја СНСД-а јесте да град Бањалука пребаци новац на рачун Електропривреде Републике Српске, а не пензионерима лично. Тако би се новац, како кажу, искористио у сврху плаћања рачуна за електричну енергију.

Овакав потез представља прави, правцати преседан, јер се у досадашњој политичкој и правној пракси никада није десило да су јединице локалне самоуправе „помагале“ Електропривреду Српске. Међутим, треба знати и да холдинг према ревизорским извјештајима Главне службе за ревизију јавног сектора РС има огромне губитке у дистрибутивној мрежи, вишак радника, а такође и огроман број дуговања од привредних субјеката које није благовремено наплатио. Јасно је да им је готов новац хронично потребан, али чињеница да га траже од јединица локалне самоуправе представља један потпуно нови вид пословања.

Овдје и грађане Српске треба подсјетити да су баш сви они власници холдинга, а да управљачки кадар предузеће води у финансијски амбис.

Поред свега тога, у идеји одборника СНСД-а би се могле пронаћи и основе дискриминације пензионера у Српској, јер се, на овај начин, пензионери у Бањалуци доводе у повлаштени положај у односу на пензионере у остатку земље. Логично је поставити и питање зашто одборници СНСД-а у другим општинама (поготово у оним у којима имају и начелника и скупштинску већину) нису предложили идентично рјешење, јер би га сасвим сигурно могли лакше спровести у дјело. Наравно, то подразумијева часну и поштену намјеру, а не намјеру да се ломе политичка копља са политичким неистомишљеницима преко највећег града Српске.

Како добро примјећује један одборник у скупштини града „власт у Српској никад није озбиљно приступила послу израде реалних и вјеродостојних социјалних карата грађана у Српској. То је морало бити урађено и тад би се знало ко је заиста у стању социјалне потребе. Потпуно је бесмислено и ирационално субвенционисати рачуне за струју пензионерима са пензијом преко 1000 КМ, а приједлог СНСД-а је управо такав јер се односи на све пензионере у Бањој Луци, укључујући и оне који имају одличне пензије“.

На крају крајева, треба ли нас све подсјетити да је СНСД на власти у Српској више од 15 година у континуитету, а брига о пензионерима у потпуности спада на републички ниво власти и није фер да се спушта на комунални ниво, о ком год се граду или општини радило.

Пише: Стефан Благић

Facebook Comments

Related Articles

Close