ПРОТЕСТ ИСПРЕД КОНЗУЛАТА: На хладноћи ћути упркос минусу (ФОТО)

ПРОТЕСТ ИСПРЕД КОНЗУЛАТА: На хладноћи ћути упркос минусу (ФОТО)

ПРОТЕСТ ИСПРЕД КОНЗУЛАТА: На хладноћи ћути упркос минусу (ФОТО)

Упркос томе што је температура испод нуле, млади бањалучанин и активиста Александар Глувић непомично стоји испред словеначког конзулата са црним повезом и симболичном поруком на транспаренту.

Ово је већ други дан како се Александар ћутајући „оглашава“.

Подсјетимо се, управо на овом мјесту смо виђали на десетине младих људи како у редовима стоје и чекају „своју прилику“ за одлазак у Словенију. Дани су пролазили, редови су постајали све дужи, а нико од актуелних политичких представника се није удостојио да у јавности каже коју ријеч о томе.

Бројни пролазници су питали Александра зашто стоји испред Конзулата, али он им није давао одговор. Без капе, помало се тресући због минуса, млади Глувић је поносно и неустрашиво држао свој „гласни“ транспарент, чак и када су они, због којих највјероватније и стоји, отишли својим кућама.

Да ствар буде интересантнија, по први пут испред словеначког конзулата, грађанима који чекају у реду су дати папирићи са редним бројевима и терминима за улазак, како не би чекали у реду.

Пролазници га вријеђали

Представници РеСтарта који су данас фотографисали Александра, свједочили су изузетно непримјереним коментарима појединих старијих грађана Бањалуке.

Реченице као што су: „Шта си ти нашао да протестујеш“ и „Јесу те то газде послале“, дјеловале су истовремено комично и трагично.

Комичне, јер су то управо реченице које осликавају лицемјерство квази-грађана: сматрају како млади немају довољно побуњеничког духа, али сада им исти тај побуњенички дух смета.

Трагичне, јер показују да је постало сасвим нормално, на сред улице, увриједити и понизити некога само зато што га не разумијемо или из неког разлога не подржавамо.

Редови су присутни мјесецима. Фотографија из маја, 2017.

Много „селфија“ са Александром

Поједини грађани су застајали да се усликају са младим Глувићем, али и да му кажу коју ријеч подршке, иако и даље није јасно шта је тачно натјерало Александра да се одлучи на овакав чин.

Портал Моја Бањалука незванично наводи да ће Александар и сутра бити на истом мјесту, а такође наводе и могуће значење, односно тумачење порука на транспаренту:

Мјесто на којем Александар стоји, исто је мјесто гдје се посљедњих мјесеци окупљају стотине и стотине младих, радно способних грађана Републике Српске који чекају папире и одлазе да раде у Словенији. Неки остављају жену и дјецу, неки старе родитеље, у потрази за послом и, за наше прилике, иоле пристојном платом

Фотографије на којој се види овај необичан перформанс смо поставили и на Фејсбук страницу РеСтарта, а недуго након тога услиједили су и интересантни, али и огорчени коментари незадовољних грађана грађана.

 

Порука за Александра

Многи млади људи немају храбрости да се успротиве систему који их гуши, гура од породица и тјера у „неке друге, хладније земље“. Међутим, младима не можемо замјерити јер свакодневно виђамо примјере полицијске бруталности и кажњавања оних који се усуде гласно критиковати владајуће.

Поред тога што нам Александрови разлози нису јасни (надамо се да ћемо епилог приче сазнати што раније), желимо јавно да подржимо и похвалимо храброст овог младог човјека да на ниској температури искаже поруку коју „прећутно“ сви разумијемо.

Твоја ћутња је најгласнија могућа опомена онима који су одговорни за безнађе које је завладало Српском.

Хвала Ти на томе.

РеСтарт Српска

Facebook Comments

Close