Апел за одбрану науке у Републици Српској

Апел за одбрану науке у Републици Српској

Апел за одбрану науке у Републици Српској

У протеклих неколико дана највећа пажња јавности је била усмерена на ступање на снагу акциза на гориво. Овај нови намет власти на народни џеп ће поскупети гориво за око 10%, а последично ће доћи до поскупљења и осталих животних намирница за неколико процената. Дакле, за толико ћемо сви бити сиромашнији у следећем периоду. Међутим, да ли због акциза или што смо свакодневно пренатрпани разноразним информацијама, скоро потпуно је ван радара јавности остала једна скандалозна одлука Министарства просвете и културе Републике Српске.

Како је АТВ пренео, (http://www.atvbl.com/vlada-rs-ne-idite-na-naucne-skupove-u-bih-regiji/  Министарство просвете и културе Владе Републике Српске упутило је Обавештење на адресе Универзитета у Источном Сарајеву и у Бањој Луци да су дужни да у области високог образовања:

„1. спрече самоиницијативно учешће појединаца и представљање универзитета на конференцијама и научно-стручним скуповима регионалног карактера,

  1. о свим иницијативама за успостављање заједничких радних тијела на нивоу БиХ, измјену и допуну постојећих законских рјешења те израду стратешких докумената на нивоу БиХ а које настану у оквиру горе наведених пројеката, обавијести Министарство писаним путем.“

По нашем мишљењу на овај начин се, у најмању руку, у науку у РС уводе комунистичке методе и цензура од стране ресорног министарства, што је скандалозно! Овај начин размишљања је био својствен само тоталитарним режимима нацистичке Немачке и комунистичких земаља у којима је мишљење појединаца било контролисано и усмеравано. Заиста је скандалозно да се РС у 21. веку понаша на начин ових у историји анахроних и дегенеративних друштава. Скандал је још већи јер се ово уводи у науку. На овај начин се РС додатно изолује од света и све више личи на друштво које је успостављено у Северној Кореји.

Да се разумемо, уколико је изолација и цензура жеља владајућих, молимо да се на тај начин власт обрати и народу и да им јасно кажу да се залажу за изолацију РС и прекид било каквих веза са остатком света. И та опција је сасвим легитимна. Ми немамо ништа против ње као једне од понуђених опција. Али они који је пропагирају, морају отворено да нам је саопште и да стану иза ње. Баш као што су то урадили у овом упутству достављеном на адресе универзитета. Крајње је лицемерно са једне стране се залагати за отварање РС према свету и размену искустава, а са друге стране слати оваква упутства научницима.

Замислите само како ће изгледати спровођење у дело овог упутства. Професор са једног од ова два универзитета у РС напише научни рад који треба да презентује на научној конференцији и не сме да га пошаље директно организатору конференције док га не пошаље декану матичног факултета на проверу подобности рада! Па господо, овако нешто није постојало ни у комунистичкој Југославији. И тада су слободни професори стајали иза својих идеја и радова и излагали их јавно. Ви нас на овај начин враћате два корака уназад у области науке. Све ово потврђује да је матрица размишљања оних који доносе овакве прописе дубоко у времену комунизма и да нам на жалост нема напретка све док је тако. И не би био никакав проблем што такви људи постоје и што размишљају на овакав начин у својим кућама и у кругу својих пријатеља, ипак су они одрасли и школовали се у комунизму и то је очигледно оставило трага, проблем је што се ови људи налазе у врху науке у РС и што нам свима кроје капу и не дају да напредујемо и да се развијамо као слободно друштво.

Научници морају да имају свој став и да користећи чињенице и научне методе доприносе развоју научног сазнања и на тај начин буду од користи друштву у коме живе. На овај начин је и аутор овог текста на међународној научној конференцији у Истанбулу 2012. године пред препуном салом која жестоко негодује и добацује, бранио став да је Косово и Метохија саставни део Републике Србије и да ни о каквој независној држави не може бити ни речи. И никакво министарство или декан ми није био потребан да износим такав став. Имате чињенице и научне методе које комбинујете и из којих произилази ваш став. Никакви декрети у науци вам нису потребни. Зато господо из министарства, очекујемо да повучете овај накарадни предлог који баца љагу на науку у РС и да пустите научнике да раде свој посао.

На крају, очекујемо да се огласе и на нам дају подршку научници, пре свега са ова два Универзитета у РС, али и сви остали који не раде на ова два универзитета. У супротном, остаће велика брука и срамота на њима уколико на овај захтев Министарства образовања не одговоре. А још погубније ће бити уколико ово упутство заиста буду спровели у дело. Можете да замислите ту бруку да декани проверавају научне радове својих колега са факултета и дају дозволу да учествују на некој конференцији! Ја ово не могу и не желим ни да замислим.

Велизар Антић

Facebook Comments

Close