Антић: Рестарт vs ПДП

Антић: Рестарт vs ПДП

Антић: Рестарт vs ПДП

На страници Рестарта су се у претходних неколико дана појавила два критичка текста према ПДП-у. Не желим да улазим у дубљу анализу самих текстова и њиховог квалитета, рећи ћу само да су оба текста истинита. Оно што ми је посебно занимљиво и зашто је написан и овај чланак јесу коментари који су уследили на оба текста.

Коментари су, уместо у правцу расправе о самом квалитету текстова и изнетим аргументима у њима, отишли у правцу питања „за кога ради Рестарт“? Једни су били убеђени да нас је „Миле купио“, док су други стали у одбрану и говорили како ми нисмо „купљени“. Читава ова расправа ме је јако подсетила на критичке текстове које смо писали против режимских странака, пре свега СНСД-а, али и ДНС и СП. Само смо тада оптуживани да смо плаћеници Сороша, Американаца, па и самог ПДП-а. Тада смо били и издајници, али и вође обојене револуције у РС, чега смо овог пута од присталица ПДП-а, били поштеђени.

Зашто је то тако и о чему се у ствари ради?

Ради се о томе да смо ми као друштво, сатерани у торове и подељени на припаднике политичких партија. Искристалисало се уверење да се ради о борби између власти и опозиције и да трећег нема. У таквој биполарној подели и констелацији снага јасно је да сте или за једне или за друге. Трећег нема. Нити га може бити.

На ову поделу ми из Рестарта не пристајемо и зато смо за једне плаћеници и издајници а за друге само плаћеници. За њих још увек нисмо издајници. Ко зна, можда ће се и тога досетити и прогласити нас и тиме.

Ко је направио ову поделу и коме она одговара?

Направио је пре свега Милорад Додик и дубоко поделио народ у РС. На тој подели је и победио у последња два-три изборна циклуса. Одговорност опозиције је у томе што је пристала на ту поделу. Међутим, треба рећи да ова подела одговара и партијама у опозицији. Они су у власти у великом броју локалних самоуправа. Протекле четири године су били у власти на нивоу БиХ. Тако да ни они нису били у потпуности права опозиција, нити су то данас.

Управо из ове наметнуте поделе од стране Милорада Додика се дешавају и овакви коментари и оптужбе без и једног аргумента. Постоје само власт и опозиција и ту је крај. Ако сте против једних аутоматски вас стрпају у кош са другима. Након тога иде оптужба без иједног аргумента. А о написаном у тексту нико више и не расправља. Расправа оде у страну за коју од ове две опције ви у ствари радите. Тај приступ је потпуно погрешан.

Друга веома важна чињеница зашто су у коментарима страсти толико узавреле јесу локални избори у РС следеће године. Посебно ће бити под лупом избори у Бањалуци. Претходне локалне изборе владајуће партије су добијале мање-више без проблема.

Међутим, општи избори одржани 2018. године су показали да СНСД и владајућа коалиција нема већину у Бањалуци. Наиме, Милорад Додик је добио (51.815) Младена Иванића (51.011 гласова), али разлика је била свега 800 гласова у корист власти. Међутим, Вукота Говедарица је са 52.238 гласова у Бањалуци убедљиво победио Жељку Цвијановић која је имала 43.658 гласова. Дакле, око 8.500 гласова више је имао опозициони кандидат у Бањалуци. Разлика је још већа уколико се погледају урбани делови града, где је опозиција имала скоро па и двотрећинску већину.

Уколико све ово посматрамо из овог угла, јасно је да ће следећи локални избори бити велики изазов за владајући режим. Јер уколико изгубе у Бањалуци, која је на одређени начин и бастион СНСД-а у РС, врло је вероватно да могу очекивати пораз и на општим изборима 2022. године. Управо због тога су следећи локални избори у Бањалуци важни и за саму Републику Српску, јер представљају својеврсну шансу да се режиму нанесе значајан ударац пред опште изборе 2022. године.

Питања која се овде намећу су да ли ће опозиција знати да искористи ову шансу? Да ли уопште има капацитет да на локалу у БЛ победи? Овде долазимо и до ПДП-а и узаврелих страсти у коментарима и оптужби на рачун Рестарта. Добар резултат опозиције у Бањалуци највише покушава да капитализује управо ПДП. Они заиста и јесу остварили добар резултат на изборима 2018. године, међутим тај добар резултат добрим делом треба да захвале и покрету Правда за Давида, који је веома много допринео да се многе ствари везане за режим разоткрију, као и да се види колико је у ствари режим труо, и да их само треба мало протрести. Управо због овога из ПДП-а сваки коментар који се односи на њих, а у негативном је контексту се схвата као напад и покушава се представити као диригован од стране режима. И управо из овог разлога толико и емоција у коментарима присталица ПДП-а против Рестарта.

Међутим, тај пут је погрешан и води у пропаст опозиције и на следећим изборима. Господо из ПДП-а, ништа нећете урадити ни на следећим изборима уколико се будете понашали као Милорад Додик и користили методе које и он користи, као и критике без аргумената. И опет ћете пропустити велику шансу да се ослободимо ове неспособне власти.

Уколико опозиција мисли да победи у Бањалуци, требало би да изврши притисак на власт да се промени накарадни изборни закон и начин бројања гласова. Уколико то не успе, за шта је можда већ сада и касно, која је ваша функција у скупштинским клупама? То је ваш први следећи задатак, а никако неаргументовани напади на Рестарт.

Даље, уколико мислите да победите, морате да направите договор и компромис са свим значајнијим политичким субјектима у граду. Овде пре свега мислим на кандидатуре за градоначелника. Не можете позивати на јединство опозиције са једне стране, а са друге без било каквог договора и консултација са другим опозиционим партијама и удружењима кандидовати свог кандидата за градоначелника. Након тог једностраног потеза, све оне који било шта кажу против вашег кандидата називати "Милетовим плаћеником". Како бисте ви реаговали када би СДС, на пример, избацио кандидатуру Давора Шешића и напао све оне који било шта приговоре њиховом кандидату да су Милетови плаћеници. Или како бисте се понашали да, на пример, Правда за Давида избаци кандидатуру Озрена Пердува за градоначелника, а вас из ПДП-а прогласи плаћеницима режима јер га не подржава? Господо, просто такав начин комуникације није добар и упропастићете шансу не само да остварите добар резултат у Бањалуци већ и да 2022. године победите режим.

Такође, у својим ставовима морате показати доследност. Овде пре свега мислим на сукоб који се јавио између Драшка Станивуковића и Перице Бундала око гласања у Скупштини РС. После овог сукоба најављено је да ће на првој следећој седници Главног одбора странке бити решен овај спор. Имали сте овај састанак и шта је урађено по овом питању? Народ од вас очекује јасне одговоре, а не калкулације. Очекује јединствен став странке, да ли подржавате Додика у његовим сулудим потезима и злоупотреби Народне скупштине РС или сте против тога. Ово исто се односи и на СДС, који је на последњој седници Народне скупштине РС одиграо још лошије од ПДП-а. Они су се определили за неутралан став који још више збуњује гласаче опозиције. Једноставно, од вас народ очекује јасне политике, а не калкулације и политику не замерања. Та политика нас је и довела до овога што сада имамо у РС.

За сами крај, Република Српска није ни СНСД-ова, ни ПДП-ова, па ни Рестартова. Она је заједничка свих нас и крајње је време да се са неаргументованим нападима и оптужбама престане. Овакве оптужбе највише одговарају управо владајућем режиму који их је и направио и који са њима веома вешто управља и користи их да остане на власти. Када будемо мање износили неаргментоване оптужбе за издају или за поткупљивање и политичка сцена у РС ће се прочистити и овај режим ће отићи у историју.

Велизар Антић, политиколог и предсједник Скупштине Рестарта

Facebook Comments

Close