Афера кисеоник

Афера кисеоник

Афера кисеоник

Многе афере су протутњале Републиком Српском у претходном периоду. О многима се много причало и тресло а на крају није било никаквог епилога. Последња афера у вези са кисеоником који су пацијенти болесни од ковида добијали је сасвим сигурно највећа афера у РС.

Зашто је то тако? Из простог разлога јер се већина досадашњих афера односила на криминал, корупцију, крађу гласова и неколико великих афера везаних за убиства. Међутим, ова афера везана за то да су пацијенти на УКЦ Бањалука добијали индустријски а не медицински кисеоник је највећа до сада из простог разлога јер се ради о животима великог броја људи. Сви они који су изгубили некога широм болница у Републици Српској када прочитају ову вест могу са разлогом да поставе питање да ли су и њихови најближи умрли зато што нису добили одговарајући кисеоник и зато што је неко хтео да се обогати и у овој ситуацији.

Управо из тог разлога ова афера се мора до краја испитати и открити. Народ у Српској мора да добије одговор шта се у овом случају дешавало. Уколико се испостави да су наводи о овој афери тачни и да су пацијенти заиста примали индустријски кисеоник, не само да директор УКЦ Бањалука и министар здравља треба одмах да дају оставке и да по убрзаном поступку одговарају пред судовима РС, већ и читава Влада треба одмах да падне. Овим би се повратило поверење у институције и они који су евентуално одговорни за ову аферу би требали да буду жестоко кажњени.

Са друге стране, уколико градоначелник Драшко Станивуковић у јавност излази са оваквим тешким оптужбама и плаши народ а нема поуздане и проверене податке и то ради зарад сензације и неког лајка више на друштвеним мрежама, такође мора да сноси одговорност.

Његова одговорност би се пре свега огледала у томе да на Суду докаже да су тачни наводи које је изрекао и уколико је изнео погрешне наводе да жестоко одговара. Такође, његова одговорност у политичкој каријери би била та да ће га ова изјава пратити читавог живота и означити га као неког ко је брзоплет, жељан сензације и жеље да је у центру пажње и да је зарад тога спреман да износи и најгрубље неистине.

У сваком случају, јавност Републике Српске преко ове афере не сме да пређе и мора да изврши огроман притисак да се сви ови наводи до краја истраже и да одговорни и одговарају. Без одговорности једне или друге стране само ћемо као друштво да још дубље тонемо у ријалити и да се удаљавамо од пристојног и демократског друштва.

 

Facebook Comments

Close