Zašto novi protest?

Zašto novi protest?

Zašto novi protest?

Kada je Restart predao peticiju sa više hiljada potpisa u Vladu Republike Srpske, očekivali smo da u roku od sedam dana (rok kojeg smo dali Vladi) dobijemo adekvatan odgovor. Podsjetimo se: građani Republike Srpske su masovno podržali peticiju i jasno rekli da se sredstva za kupovinu službenih automobila moraju ograničiti na 50 000 KM.

Dakle – to je volja građana Srpske, a ne samo puka inicijativa organizacije Restart Srpska.

Umjesto da poštuje zahtjeve i volju građana Republike, izvršna vlast se o njih u potpunosti oglušila. Pitanja koja se nameću su logična, mada retorička:

  • Zašto u Vladi ne žele da voze jeftinije automobile?
  • Da li je primjereno ovoliko bahaćenje u vrijeme totalnog finansijskog rasula?

Kako je organizacija Restart Srpska ispoštovala sve zakonske pretpostavke i procedure prije obraćanja Vladi, a ista se nije udostojila ni običnog rutinskog odgovora, postavljamo pitanje i građanima Srpske:

Postoji li među nama svijest o tome koliko nas Vlada Srpske ne poštuje i šta je to što još možemo da uradimo kako bi se izvršna vlast barem udostojila kratkog osvrta?

Veliki protesti su jedino preostalo rješenje.

Zbog čega optužujemo Ministarstvo prosvjete i kulture?

Svjedoci smo da se Ministarstvo prosvjete i kulture, kada im to odgovara, poziva na zakon, a kada im zakon ne odgovara, onda ga jednostavno krše. Primjer za to je kršenje Zakona u budžetskom sistemu, kada je navedeno ministarstvo probilo dozvoljeni budžet za 10.79 miliona KM. Tada se nisu pozivali na zakon, ali jesu kada su kupili automobil od 115 000 KM. Procedura kupovine skupocjenog automobila zaista jeste provedena u skladu sa zakonom, ali sasvim sigurno nije u skladu sa moralom. Stoga smo mi željeli da taj zakon/pravilnik/odluku promijenimo.

U vremenu kada Ministarstvo prosvjete ne dozvoljava npr. Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ iz Kneževa da ima asistente u nastavi za djecu sa poteškoćama (kojima se plaćaju mizerne naknade u iznosu od 350 KM), skupocjeni automobili se nonšalantno dozvoljavaju. Poređenja radi, jedan Maleševićev automobil vijedi koliko i 338 prosječnih penzija i nešto manje „plata“ asistenima u nastavi.

Kao šlag na tortu dolazi i skandalozna konkursna procedura u osnovnim školama Srpske, odakle se izbacuje test znanja, a ostavlja „utisak komisije“ koji nosi čak 6 bodova. Razmislite samo: Da li želite da vam djecu uče oni koji su se „dopali“ komisiji ili oni koji su najbolji?

Eksternih razloga za proteste je tek pregršt. Sigurni smo da će svoje razloge naći i 250 nezaposlenih doktora medicine, željezničari koji se svakog mjeseca moraju boriti za ono što im zakon već propisuje, pacijenti na Kliničkom centru RS koji nemaju zavoje da zamotaju rane poslije operacija, penzioneri čije su penzije najniže u Evropi itd.

Neka svako bira svoj razlog i dođe na proteste 20. septembra u 17 časova na Trgu Krajine u Banjaluci.

Srpska te zove, odazovi se!

 

 

Facebook Comments

Related Articles

Close