Вођење дуплог радног стажа у Зворнику

Вођење дуплог радног стажа у Зворнику

Вођење дуплог радног стажа у Зворнику

Вишеструко кршење закона у школској установи финансираној из буџета Републике Српске

Док грађани Републике Српске као и цијеле БиХ, очајни чекају или на бироу или испред амбасада земаља Европске уније тражећи посао, у једној јавној школској установи у Зворнику скоро двије деценије "увозe" радну снагу из Србије, и то само ону радну снагу која у Србији већ има једно пуно запослење.

Наиме, у Музичкој школи „Војин Комадина“ из Зворника је 9 наставника који поред пуне норме у Зворнику, имају и пуне радне норме по школама широм Србије, а уговори су склопљени на неодређено вријеме:

1. Љубиша Поповић (бивши директор) је поред Зворника запослен и у двије школе у Љубовији: Основној школи "Петар Враголић" и у гимназији "Вук Караџић".


2. Дражевић Горан, наставник пјевања је запослен и у "Школи за основно музичко образовање Вук Караџић" у Лозници.
3. Дражевић Зорица, наставница хармонике, је поред Зворника, исто као и њен супруг, запослена у "Школи за основно музичко образовање Вук Караџић" у Лозници.
4. Никић Бојана, наставница клавира је запослена и у "Школи за основно музичко образовање Вук Караџић" у Лозници.
5. Пантић Горан, поред наставе кларинета у Зворнику врши директорску функцију у "Школи за основно музичко образовање Вук Караџић" у Лозници.
6. Благоје Мелезовић, наставник гитаре, запослен и у "Школи за основно музичко образовање Вук Караџић" у Лозници.
7. Тијана Ђурић-Љубичић, наставница виолине, запослена и у Музичкој школи „Невена Поповић“ у Гроцкој.


8. Драган Николић, наставник гитаре, је запослен и у Средњој музичкој школи „Живорад Грбић“ која се налази у Ваљеву.


9. Бошковић Мирослав, који је у децембру 2017. стекао право на пензију у нашој земљи, је запослен и у двије школе у Београду : "Средњој туристичкој школи Нови Београд" и у Школи за нове технологије Београд-Земун ,,Политехника``.

Радна књижица стечена на основу лажне изјаве што представља кривично дјело

Сви ови подаци су добијени од стране Републичког фонда за пензионо и инвалидско осигурање из Србије на захтјев инспекората рада Републике Српске.

Већина ових лица живе у горе наведеним градовима широм Србије; у Зворнику и РС никада нису живјели, а држављанство Босне и Херцеговине су стекли на основу фиктивних адреса и то тек након запослења у Музичкој школи „Војин Комадина“ у Зворнику.

Ако боље погледамо списак градова, виђећемо да четири наставника живе и раде у Лозници, која је и мјесто становања градоначелника Зворника, Зорана Стевановића.

Изгледа да на нивоу цијеле Републике Српске нема незапослених дипломираних музичара и да страни држављани без проблема могу стећи држављанство Босне и Херцеговине, на основу ког се могу запослити у државним и јавним институцијама РС, као што то видимо на примјеру музичке школе у Зворнику.

Од 16 запослених наставника у МШ "Војин Комадина" у Зворнику, само 3 живе на територији Босне и Херцеговине; осталих 13 зиви на територији Србије.

Како тумачити Закон о раду Републике Српске?

Закон о раду Републике Српске у члану 57, став 4, јасно говори да:

„Радник може закључити уговор о раду с пуним радним временом само са једним
послодавцем“.

Из горе наведених података се види да је овај закон прекршен јер наведена лица имају закључене уговоре на два пуна радна времена, са два послодавца, искоришћавајући двојно држављанство.

Све и да овај закон није прекршен, радна седмица предвиђа 5 радних дана тј. 40 радних сати, па се поставља питање како неко може да ради 80 сати седмично, у два града која су стотинама километара удаљени један од другог?

Укратко, ови просвјетни радници су својим поступцима и дјелима угрозили јавни интерес Републике Српске тиме што су:

- оштетили буџет Републике Српске за милионски новчани износ.
- направили ненадокнадиву штету школованим младим људима који су на бироу и нису добили шансу да раде и да им се уплаћује пензијско и социјално осигурање
- тјерају младе и образоване људе из Републике Српске у друге земље и тиме осиромашују образовни систем РС
- својим нерадом и неодржавањем часова су упропастили генерације талентованих ученика што је можда и највећа штета и трагедија за дјецу у РС

Институције РС су упознате са овим кршењем закона али јос увијек ништа нису конкретно учиниле

На основу пријаве Љубинке и Босиљке Кулишић, са свим овим су од августа 2017. године упознати:

- Предсједник РС
- Предсједник Владе РС
- Министарство просвјете и културе РС
- Министарство рада РС
- Директор инспектората РС
- Просвјетни инспектор
- Управни инспектор
- Инспектор рада
- Републички инспекторат РС
- Синдикат
- ПИО РС
- Градоначелник града Зворника
- СНСД Зворник
- ДНС Зворник
- СП Зворник
- ПДП РС
- СДС РС
- Борачка организација РС
- РВИ Зворник

До данас ниједна од ових институција ништа конкретно није предузела да заштити интересе грађана Републике Српске, а ова лица и даље оштећују буџет РС за десетине хиљада марака.

На писану констатацију Љубинке и Босиљке Кулишић "да ће ова лица стећи право на дупле пензије“, Фонд ПИО Републике Српске је одговорио да је то "физички немогуће" и том изјавом нажалост демантовао законе Републике Српске која су у овом случају само "мртво слово на папиру“, јер горе наведена лица већ скоро двије деценије пркосе свим законима РС, а и законима физике и логике, и примају све дупле доприносе који долазе са два пуна запослења.

Један примјер бесправног профита ових лица се види у сљедећем случају:
Инспекторат просвјете је у ванредној контроли Музичке школе „Војин Комадина“ из Зворника утврдио да наставници не испуњавају обавезе предвиђене у току једне радне седмице која подразумијева 5 радних дана, тј. да горе наведена лица уписују присуство само 3 дана у току седмице, што је такође упитно. Без обзира на то дјелимично појављивање на послу, сви они су примали пуну плату са свим осталим доприносима и тако годинама.

Градске власти Зворника се ниједном нису огласиле

Са свим овим су упознати и сви из градских власти града Зворника, а градоначелник Зоран Стевановић је више пута обавјештаван у писаној форми о кршењу закона у зворничкој Музичкој школи "Војин Комадина". Међутим, своје мишљење о свему овоме никада јавно није изнио, као ни други задужени за дешавања у Зворнику.

Ни зворнички народни посланици, иако обавијештени о свему, нису изразили жељу да се заинтересују за кршење јавних интереса Републике Српске и њених грађана што је њихова основна дужност и обавеза за коју су добро плаћени.

На основу ових података поставља се неколика питања:

1. Да ли ће Министар просвјете заједно са Инспекторатом учинити нешто да заштити буџет Републике Српске?
2. Да ли ће се заштитити јавни интерес Републике Српске и њених грађана ?
3. Да ли је ико од упознатих обавијестио Тужилаштво или је и то обавеза обичних грађана?
4. Да ли ће Министар просвјете учинити нешто да дјеци обезбиједи наставу на којој ће наставници заиста бити присутни?
5. Да ли ће Министар просвјете стати у заштиту незапослених дипломираних музичара Републике Српске и БиХ?
6. Да ли ће и када бесправно запослени наставници Музичке школе "Војин Комадина" сносити посљедице?
7. Да ли ћемо добити одговоре ко је дозволио ове дугогодишње пропусте у једној образовној установи Републике Српске?

 

Рестарт Српска

Facebook Comments

Close