Cik CIK-a

Cik CIK-a

Cik CIK-a

Nakon hladnog tuša koji je Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH servirala Centralnoj izbornoj komisiji, uz obrazloženje da se u javno dostupnim biračkim spiskovima mogu vidjeti lični podaci birača, CIK je danas doživio još jedan težak poraz. 

Sud BiH je uvažio žalbu Ujedinjene Srpske, pa će tako ova partija, mimo odluke CIK-a da im se zabrani nastup na izborima, ući čista u izbornu kampanju i izborni dan. Mimo činjenice da su mnogi smatrali da je odluka CIK-a ipak prestroga, ova institucija je svojim potezom da eliminiše US iz izbornog procesa navedenoj stranci dala uragan u leđa. Dok je sporni spot (koji je za svaku osudu i koji zaslužuje mnogo veću finansijsku kaznu od izrečene) Ujedinjene Srpske "odradio posao", jer je postao viralan u roku od nekoliko sati, a samim tim došao do gotovo svakog glasača koji predstavlja ciljnu grupu US, zahvaljujući CIK-u spot je stranku lansirao u nebesa, a nakon odluke Suda BiH, stranka može da očekuje mnogo bolji rezultat na izborima nego što su se i nadali. 

Ovo je logična odluka Suda BiH, jer ono što se nalazi u spotu "Ujedinjenih" suštinski ne predstavlja nikakvu razliku u odnosu na vokabular i ponašanje svih učesnika u izbornom procesu. Vodeći se tom logikom i principima, CIK je trebalo da u narednih 30 dana eliminiše gotovo sve učesnike izbora u čitavoj BiH! To, naravno, nije bilo realno za očekivati, pa je Sud BiH otresao Centralnu izbornu komisiju kao seljak šljive u septembru. 

Za ispravljanje višedecenijskih nakaradnih procesa potrebno je prvo mijenjati Izborni zakon. 

Ali, hajde da se vratimo na početak. 

Koliko je CIK u stvari nesposoban, pokazuje podatak da su morali da eliminišu blizu 30 000 birača registrovanih za glasanje putem pošte, i to zbog mnogobrojnih nepravilnosti. Logično pitanje koje se postavlja je ko je dao lične podatke iz Centralnog biračkog spiska ljudima koji su činili malverzacije? Pitanje za pravosuđe je zašto još nije formiran predmet koji se tiče izbornih prevara i malverzacija, kada je već sada - mjesec dana prije izbora, više nego vidljivo da nas čeka još jedan namješten izborni proces koji neće odražavati volju građana, odnosno neće ispostaviti očekivani rezultat - legitimitet lokalnih parlamenata i načelnika/gradonačelnika u BiH. 

Još jedan problem koji se uočava jeste problem glasanja putem pošte, jer je zbog pandemije koronavirusa, otežan i prolongiran put kovertama koje iz inostranstva putuju u BiH, pa je već sada jasno da veliki broj glasova iz inostranstva neće stići da se uknjiži u roku koji je predvidio CIK. 

Sve ovo predstavlja jedan krajnje neozbiljan i mediokritetski pristup institucije koja treba da predstavlja oličenje demokratskih izbora u jednoj zemlji. Za sada, CIK više liči na grupu nekonsolidovanih nenavodećih raketa za koje ne znate da li će opaliti u vašu, ili kuću vašeg komšije, dok svim raketama upravlja klovn bez imalo stručnosti za misiju koju treba da obavlja. Jedino je, čini se, stručan za cirkuzarije. 

Na kraju, postavlja se pitanje da li u ovakvim izbornim uslovima uopšte vrijedi učestvovati na izborima, jer sve podsjeća na miris unaprijed utvrđenih rezultata koji se ispunjavaju u kancelarijama političkih glavešina u Republici Srpskoj i BiH.

To znači da je CIK (već odavno) ciknuo!

Piše: Stefan Blagić

 

Facebook Comments

Related Articles

Close