Studenti Pravnog fakulteta potrošili preko 1000 KM u elitnom restoranu (FOTO)

Studenti Pravnog fakulteta potrošili preko 1000 KM u elitnom restoranu (FOTO)

Studenti Pravnog fakulteta potrošili preko 1000 KM u elitnom restoranu (FOTO)

Prije nego što počnu izbori za Nastavno-naučna vijeća fakulteta i Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci, pojedinim studentima je izuzetno važno da stvore iluziju kako se bore za interese svojih kolega. Proteklih dana, potpuno nenajavljeno, Unija studenata Republike Srpske i aktuelna postavka Studentskog parlamenta, uz podršku satelitskih i novoformiranih studentskih organizacija, pokrenula je proteste protiv uprave Univerziteta i stanja u visokom obrazovanju.

Međutim, upravo studenti koji su pokrenuli ovaj (nenajavljeni) protest, prije nego što su počeli realizaciju svog „herojskog“ poduhvata, morali su dobro napuniti svoje stomake – i to ne bilo gdje, već u elitnom i skupom restoranu Kazamat.

Prije nego što nastavimo i pogledamo fotografiju računa iz restorana Kazamat, podsjetimo se našeg ranijeg teksta u kojem smo priložili dokaze da su aktuelni studentski predstavnici zapravo predstavnici SNSD-a:

Tekst možete pročitati na sljedećem linku:

Studenti banjalučkog Univerziteta taoci SNSD-a

Račun iz restorana Kazamat za Studentsku organizaciju Pravnog fakulteta u Banjoj Luci - SOPFBL: 1.069,80 KM

Ratko Savić, predsjednik Unije studenata Republike Srpske i pokretač aktuelnih i neiskrenih studentskih protesta, osnivač je i aktivni član Studentske organizacije Pravnog fakulteta (u daljem tekstu: SOPFBL).

Njegov saborac u protestnim pitanjima, Gavrilo Kerkez, ujedno je i predsjednik SOPFBL-a.


Ratko Savić - osnivač Studentske organizacije Pravnog fakulteta

Predsjednik Studentske organizacije Pravnog fakulteta, predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci i Unije studenata Republike Srpske, na fotografijama ispod se časte na račun svih studenata Pravnog fakulteta i Univerziteta u Banjoj Luci.

S obzirom na činjenicu da pomenuti predstavnici i studenti predstavljaju "višu klasu" studenata, normalno je da se hrane u najelitnijim i najskupljim restoranima u Banjoj Luci.

Sa druge strane, u periodu njihovih mandata i "borbe" za studentske interese, studentima su se konstantno nametali izazovi u obliku poskupljenja smještaja u studentskim domovima i ishrane u studentskim menzama.

Razlog je, naravno, uvijek bio isti: "Nedovoljno para u budžetu."

Na lijevoj fotografiji (prvi sa desne strane) je Gavrilo Kerkez, predsjednik SOPFBL-a, dok su na desnoj strani predstavnici Unije studenata Republike Srpske i Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci – Ratko Savić, Miloš Kovačević, Aleksa Đurić, Marija Puljarević i ostali.

Razlog za navedeno čašćenje je projekat u organizaciji SOPFBL-a, u kojem su im se pridružili pojedini studentski predstavnici fakulteta iz okruženja. ReStart podržava studentski aktivizam, ali ne razumije zbog čega se studentski predstavnici moraju hraniti u najskljupim banjalučkim lokalima u trenucima kada kompletan obrazovni sistem propada, a većina "običnih" kolega jedva sklapaju kraj sa krajem kada je riječ o studentskom standardu i kvalitetu života.

Računi naslovljeni na generalnog sekretara SOPFBL-a Mladena Borojevića

Protiv čega tačno navedeni studenti protestuju?

Stanje u visokom obrazovanju Republike Srpske nikada nije bilo gore. Dok studenti u studentskom domu „Nikola Tesla“ prijavljuju da pacovi „padaju“ sa plafona i dok se sve više studenata u Republici Srpskoj suočava sa neimaštinom, odabrani pojedinci iz redova SNSD-a samo na jednu večeru mogu da potroše preko 1000 konvertibilnih maraka.

Upravo ovi pojedinci, bez najave ostalim studentskim organizacijama, pokrenuli su jučerašnje kvazi-proteste. Kako nezvanično saznaje ReStart, osnovni razlog za kvazi-protest jesu studentski izbori koji bi trebalo da se održe tokom ovog mjeseca i politička samopromocija studentskih lidera.

Izgled unutar studentskog doma "Nikola Tesla" u Banjoj Luci

Ko su tačno studentski predstavnici koji protestuju punog stomaka?

Pored teksta "Studenti banjalučkog Univerziteta taoci SNSD-a", objavili smo i tekst pod nazivom "Unija studenata Republike Srpske taoci SNSD-a", u kojoj smo dodatno objasnili ko su ljudi koji stoje iza studentskog organizovanja u Srpskoj.

Unija studenata Republike Srpske taoci SNSD-a

Prije svega, podsjetićemo, predsjednik Unije studenata Republike Srpske Ratko Savić je bio sekretar gradiškog MSD-a (omladinske grane SNSD-a), potom istaknuti član pokreta Pozitivna Srpska, koja je izuzetno bliska sa kabinetom Predsjednika Republike, da bi kasnije postao sekretar Unije studenata Republike Srpske, čiji je sada i predsjednik.

Ratko Savić u svojstvu sekretara MSD-a, Gradiška

Upravo je Ratko Savić vođa tzv. "Gradiškog klana", mladih SNSD-ovaca iz Gradiške čiji je osnovni zadatak da se infiltriraju u studentska predstavnička tijela. "Klanu" pripada i predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci Željko Sladojević, kao i generalni sekretar Parlamenta Marija Puljarević (sve troje su iz Gradiške i članovi SNSD-a, odnosno MSD-a).

Takođe, potpredsjednik Studentskog parlamenta je i Miloš Kovačević, bivši član MSD-a Laktaši.

"Gradiški klan", Aleksa Đurić i SOPFBL

Naročito je zanimljiva uloga mladog Alekse Đurića, donedavnog studenta Ekonomskog fakulteta i sekretara za međunarodne odnose Unije studenata Republike Srpske, koji je ove godine upisao Pravni fakultet i odmah se uključio u aktivnosti SOPFBL-a. Đurić je, takođe, jedan od simpatizera SNSD-a.

Iako je na studentskim izborima prethodne godine imao najmanje osvojenih glasova, ipak je kasnije delegiran za člana Unije studenata Republike Srpske. No, nakon što nije uspio da ostvari uslov za narednu godinu studija na Ekonomskom fakultetu (čime je izgubio pravo da bude kandidat na studentskim izborima), mladi Đurić upisuje Pravni fakultet i odmah se uključuje u studentske (političke) aktivnosti.

Dakle, osim što studentski predstavnici banjalučkog Univerziteta zastupaju interese svojih kolega trošenjem hiljada konvertibilnih maraka na luksuzne večere, takođe u svoje redove uključuju, ne uspješne i vrijedne studente, nego političke saborce koji ne mogu ostvariti ni uslov, niti mogu dobiti dovoljno glasova da bi bili legitimni studentski predstavnici.

Ratko Savić i Aleksa Đurić - prijatelji povezani SNSD linijom i strastveni borci za studentska pitanja

Stvarni razlozi protesta u organizaciji Unije studenata Republike Srpske

1. Studentski izbori 2017 - u toku ovog mjeseca očekuju se izbori za studentska predstavnička tijela Univerziteta u Banjoj Luci. Ratko Savić i Gradiški klan pripremaju teren za svoju "političku kampanju".

2. Zaustavljanje stvarnih studentskih pobuna - nakon velikih protesta 2013. godine, predvođenih tadašnjim predsjednikom Unije studenata Republike Srpske, SNSD-u je od izuzetnog značaja da njihovi potomci i pijuni zauzmu sva relevantna predstavnička tijela.

Sjećate li se protesta "Zatvori škole - kupi Audi?"

Kada je ReStart Srpska pokrenuo proteste pod nazivom "Zatvori škole - kupi Audi", zbog katastrofalnog stanja u obrazovnom sistemu Republike Srpske i činjenice da ministar prosvjete i kulture kupuje auto od 120 000 KM, studenti (odnosno Ratko Savić, predsjednik Unije studenata RS) su rekli sljedeće:

"Kupovina automobila jednog ministra nije momenat da se dižu protesti, niti da se traži smjena ministra. Unija studenata se neće pridružiti protestu, niti će se oglasiti po pitanju ovog poziva na proteste zato što smatramo da je to čisto jedna politička priča koja ima za cilj političko profilisanje određenih pojedinaca."

Da li je to mladi gospodin Savić, predsjednik Unije studenata RS i predstavnih svih studenata u Republici Srpskoj, rekao: "... političko profilisanje određenih pojedinaca?!"

Prilog ATV-a: "Unija studenata odbila poziv na protest Zatvori škole - kupi Audi"

E, pa studenti...
Ubuduće pazite koga birate za svoje predstavnike.

Na fotografiji iznad:

Gavrilo Kerkez, predsjednik Studentske organizacije Pravnog fakulteta i predsjednik Etičkog odbora Studentskog parlamenta.

Nejasno je da li je slika nastala u toku studentskih protesta ili nakon obroka u restoranu Kazamat.

ReStart Srpska

Facebook Comments

Close