SRBAČKI LOBI I DALJE HARA PRAVOSUĐEM REPUBLIKE SRPSKE

SRBAČKI LOBI I DALJE HARA PRAVOSUĐEM REPUBLIKE SRPSKE

SRBAČKI LOBI I DALJE HARA PRAVOSUĐEM REPUBLIKE SRPSKE

Još jedna u nizu poraznih činjenica za naše društvo je ta da institucije u koje građani treba da imaju najviše povjerenja, zapravo predstavljaju leglo korupcije i nepotizma. U Tužilaštvu Republike Srpske, dugi niz godina sjede osobe koje su stegnule obruč oko pravosuđa Republike Srpske.

Rodbinske veze su jedan od najjačih aduta kojim se koriste pojedinci koji su zauzeli ključne pozicije u institucijama čiji rad treba da bude nezavisan od bilo kakve partijske ili pojedinačne kontrole. Osim rodbinskih i političkih veza, za pravosuđe u ovom slučaju su jednako važne i geografske veze.

Konkretno, ako ste iz Srpca, onda imate velike šanse da se zaposlite u pravosudnim institucijama, zahvaljujući svojim sugrađanima koji su skrojili sistem zapošljavanja po svojoj mjeri.  Naime, srbački lobi već više od decenije instalira podobne pojedince u pravosuđe, konkretno Tužilaštvo Republike Srpske, zahvaljujući direktnim i indirektnim rodbinskim, pa tako i geografskim vezama.

Teško je povjerovati da je puka slučajnost to što su predsjednik VSTS Milan Tegeltija, glavni tužilac okružnog tužilaštva Banja Luka, Želimir Lepir i glavni specijalni tužilac Miodrag Bajić, iz Srpca. Želimir Lepir je sudijsku karijeru započeo u rodnom Srpcu, gde je bio sudija u Osnovnom sudu. Milan Tegeltija do maja 2006. bio je specijalni tužilac RS, kada je podnio ostavku jer procedura njegovog izbora nije bila provedena u skladu sa pravilima VSTS. Nakon toga imenovan je za tužioca u Banjaluci, a danas obavlja dužnost predsjednika VSTS.

Da se stručan kadar iz oblasti pravosuđa može pronaći samo u Srpcu, potvrđuju i rezultati nedavno sprovedenog konkursa u maju mjesecu, za izbor stručnih saradnika u Okružno javno tužilaštvo Banja Luka. Naime. Na ovom konkursu za stručne saradnike izabrani su upravo kadrovi iz Srpca.

Na otvoren konkurs za izbor stručnog saradnika, koji je otvoren u mjesecu junu, prijavio se sin tužiteljke Živane Bajić, koja je, neko bi rekao slučajno, opet iz Srpca. Da li će Igor Bajić biti još jedan u nizu nastavljača tradicije srbačkog pravosudnog lobija i nepotizma koji se već dugi niz godina koristi rodbinskim vezama kako bi sačuvao uspostavljenu kontrolu nad dobrim dijelom pravosuđa Srpske? Imamo neki osjećaj da hoće...

Miloš Bajović

Facebook Comments

Close