SNSD u ofsajdu u vezi sa referendumom o nezavisnosti RS

SNSD u ofsajdu u vezi sa referendumom o nezavisnosti RS

SNSD u ofsajdu u vezi sa referendumom o nezavisnosti RS

Milorad Dodik je u intervjuu za beogradsku Politiku od 20.5.2017. izjavio da: „Nema nijednog projekta ili operativne aktivnosti u RS u vezi sa secesijom, ne postoje. Nijedan organ tako nešto nije doneo, niti je nešto poput toga na dnevnom redu bilo kog našeg organa, Vlade RS ili Skupštine RS. Uostalom, da zaista imamo takve planove, zar bismo mogli da ih sakrijemo? Naprosto, nema ih.“ Ova izjava nas je u jednom trenutku zbunila i zatekla nespremne.

Istina je da nema ni jednog plana Vlade RS, Skupštine RS ili nekog drugog organa u RS koji ima plan o održavanju referenduma o nezavisnosti RS. Takođe, istina je i da se takav plan ne bi mogao sakriti. Međutim, trenutno najveća politička partija u RS - SNSD (kojoj je Milorad Dodik, uzgred, i predsednik) u jednom od zvaničnih partijskih dokumenata otvoreno poziva na održavanje referenduma o nezavisnosti RS 2018. godine. Ovde su nas totalno zbunili. Sami sebi postavljamo pitanje da slučajno SNSD nije preko noći promenio Deklaraciju u kojoj poziva na referendum o nezavisnosti? Da je nije izbacio sa zvaničnog sajta a mi istu nismo nigde snimili i nemamo dokaz da je ona uopšte i postojala? Brzo na sajt SNSD-a. Dobro je, tu je. Da nisu nešto promenili u tekstu same deklaracije? Brzo na kraj teksta. Dobro je, nisu. Shvatamo da nismo mi ni zbunjeni ni nespremni, da se radi o nekonzistentnoj i dvoličnoj politici vladajuće stranke u RS.

U Deklaraciji SNSD-a usvojenoj u Istočnom Sarajevu 25.4.2015. godine stoji: „Ukoliko do kraja 2017. godine ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata uspostavljanja pozicija Republike Srpske u skladu sa Aneksom 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma, Narodna Skupština Republike Srpske treba u toku 2018. godine raspisati referendum o samostalnom statusu Republike Srpske. Na osnovu rezultata referenduma, organi vlasti Republike Srpske shodno ulozi strane utvrđene Aneksom 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma, Federaciji BiH predložiti mirno razdruživanje i obostrano istovremeno priznanje.“ Jasno da jasnije ne može biti. U zvaničnom aktu trenutno najveće političke partije u RS stoji da će referendum o nezavisnosti RS biti raspisan u toku 2018. godine. Sa druge strane, Milorad Dodik kaže da nema ni jednog projekta u vezi sa secesijom RS. Sve navedeno nas vodi zaključku da je neko u ovom slučaju u debelom ofsajdu. Milorad Dodik ili SNSD. Ko je u ofsajdu a ko govori istinu saznaćemo u toku 2018. godine kada vidimo da li će biti referenduma o nezavisnosti RS ili ga neće biti.

U ovom trenutku možemo samo da kažemo da se od strane SNSD-a i njenog predsednika vodi nekonzistentna politika. Na jednom mestu pričaju jedno, na drugom potpuno drugo, a sve u zavisnosti od toga ko im je sagovornik. Ukoliko je to narod u Republici Srpskoj onda je za upotrebu pogodnija varijanta koja stoji u Deklaraciji SNSD-a da će referenduma o nezavisnosti RS biti u 2018. godini. Jer, ipak narod to voli da čuje. Ukoliko se radi o intervjuu za beogradsku Politiku, za javnost i vlast Srbije, za sagovornike iz sveta itd. onda se govori da referenduma o nezavisnosti u 2018. godini neće biti. Vrlo brzo nas čeka razrešenje ove dileme jer je 2018. godina ispred nas i ova politika sedenja na dve stolice će morati da se okonča i da se narodu u RS predstavi jasna situacija. Zbog svega navedenog smo i ubeđeni da je SNSD u debelom ofsajdu samo da im to još uvek niko nije javio.

Velizar Antić

Facebook Comments

Close