Sljedeći potez

Sljedeći potez

Sljedeći potez

U posljednje vrijeme sve se više zagrijeva atmosfera oko eventualnog ulaska BiH u NATO pakt, a u tom podizanju tenzija najviše prednjači – ko drugi nego SNSD. Tako onaj koji se zavjetovao Rusiji i dalje galami i govori NE onima kojima se zavjetovao prije Rusije (političkom zapadu). Ostaje jedino pitanje: Da li će Dodik ponovo prevariti Ruse i zašto baš toliko?

Poznata je činjenica da je Zakon o odbrani BiH donesen oktobra 2005. u svom članu 84. jasno odredio da će: „Parlamentarna skupština, Savjet ministara BiH, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru sopstvene ustavne i zakonske nadležnosti, sprovesti potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a.“Svoj potpis na taj zakon stavio je Nikola Špirić lično, kao predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH, a poslanici SNSD-a glasali su baš za ovaj i ovakav zakon. Upravo zbog toga, kada bošnjački političari danas kažu da je pitanje podnošenja godišnjeg nacionalnog programa (ANP) NATO-u samo tehničko pitanje i da se oni zalažu za poštovanje zakona – potpuno su u pravu i postoji samo jedan način da se to spriječi – donošenje novog Zakona o odbrani koji bi povukao odredbe koje se odnose na integracije u NATO pakt. S obzirom na to da je za jedan ovakav zakon potrebna većina sva tri konstitutivna naroda u BiH i to u oba doma, teško je vjerovati da se to može.

Po svemu sudeći, ubrzo na naplatu dolazi Dodikova politika iz prethodne decenije, kao što će njegova politika iz tekuće decenije jako brzo stići na naplatu u narednom periodu. U stvari, već dolazi...

Posebno će biti interesantno kako će Dodik opravdati urušavanje institucija Republike Srpske, kada bude jasno da je famozna Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS samo beznačajni papir. Upravo TA rezolucija je usvojena u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a najviši legislativni organ je, umjesto da služi svom narodu, poslužio vladajućoj partiji za predizborne trikove. Igranje sa institucijama nikada nije donijelo dobro narodu, a naročito sam siguran da neće ni sada.

Pošto je i Dodiku jasno (posebno poslije nedavnih posjeta predstavnika NATO-a Bosni i Hercegovini) da će BiH nastaviti da ide u pravcu evroatlantskih integracija, kao najveća kukavica će da pogne glavu i nastavi svoju ultrapoltronsku igru sa Zapadom.

Pored toga što se nalazi između čekića i nakovnja (čitaj: Rusije i SAD-a), Dodik je proračunao kako bi mogao da ima najmanju štetu u javnosti Srpske zbog svojih poltronskih politika i sa realnom pretpostavkom došao je na dvije ideje:

  • Čekati da se SDS izjasni o novom predsjedniku partije i da se vidi da li će zajedno sa SDS-om preuzeti odgovornost za NATO put (odnosno formirati novi Savjet ministara), što bi mu skinulo dobar dio političkog tereta sa pleća
  • Prepustiti Ministarstvo odbrane BiH kadru SDA/DF, koji bi završavao sve ključne odluke na ovom putu, dok bi se Dodik i dalje u javnosti Srpske žalio na bošnjačke političare

 

Bilo kako bilo, naredni period će biti izuzetno zanimljiv, a gotovo sigurno je kako ćemo Predsjednika/člana Predsjedništva BiH gledati u mnogim kontradiktornim izjavama, sopstvenom protivrječnošću i neistinama koje će izgovarati. I dok će, kao i do sada, oni koji gledaju RTRS vjerovati članu predsjedništva, politički predstavnici ruskog naroda neće. U stvari, jedino pitanje koje ostaje je kako će ga oni sankcionisati.

Stefan Blagić

Facebook Comments

Close