RTRS poziva na paljenje Okružnog tužilaštva, ReStart podnosi krivičnu prijavu i protiv Dodika

RTRS poziva na paljenje Okružnog tužilaštva, ReStart podnosi krivičnu prijavu i protiv Dodika

RTRS poziva na paljenje Okružnog tužilaštva, ReStart podnosi krivičnu prijavu i protiv Dodika

Tzv. Radio – televizija Republike Srpske sprovodi posljednju – „petu fazu uništavanja institucija Srpske“, pozivajući na sveopšte nasilje i, vjerovali ili ne, PALJENJE INSTITUCIJA REPUBLIKE SRPSKE!

U tekstu na njihovom portalu naslovljenom „Režiseri NVO projekta Dragičević računaju na političku nepismenost bh. građana“, objavljenom danas (29.12.2018.) na portalu ovog medija, oni prenose doslovno sljedeće: „Zato Davor Dragičević ne napada Tužilaštvo u Srpskoj i ne gađa njihovu zgradu jajima. Zgrada Tužilaštva ne gori, IAKO JE MORALA.“

Iako se u tekstu ne objašnjava zašto zgrada Tužilaštva „mora da gori“ i zašto se mora fizički eliminisati, očigledno je da ovoj televiziji smetaju institucije Republike Srpske, pa sada pozivaju i na njihovo paljenje. Rukovodstvo RTRS-a se nije ni ogradilo od ovakvog teksta i poziva na paljenje Tužilaštva, što mora da znači da su saglasni sa tim. Ako se u obzir uzme još jedan podatak - od koga je RTRS preuzeo ovaj tekst  (radi se o portalu Poskok sa sjedištem u Zapadnoj Hercegovini), stvari postaju mnogo jasnije. Mržnja RTRS-a prema institucijama Srpske ovoga puta je jasno naglašena, pa nas zanima i da li novinari ove televizije, ili njihovo rukovodstvo, planiraju lično da zapale Tužilaštvo? Ovo su i pitanja za nadležne organe.

Interesantno je i da je Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, takođe najavio napad na Okružno tužilaštvo u Banjaluci, tačnije, na ljude odnosno nosioce javnih funkcija zaposlene u ovoj instituciji. Izjavu koju ćete pročitati Dodik je dao u vezi sa slučajem Dragičević i na taj način se direktno umiješao u rad Tužilaštva Srpske i tako prekršio ne samo Krivični zakon, nego i Ustav naše zemlje.

„Ako za mjesec-dva dana ne bude te odluke, pozvaću građane pred tužilaštvo da ih izbacimo iz njihovih kancelarija...“ Ovom izjavom Dodik je izvršio napad na ustavno-pravni poredak Republike Srpske i ugrozio sigurnost nosilaca javnih funkcija, te tim prekršio član 339. Krivičnog zakona Repubike Srpske koji kaže: „Ko napadne ili ozbiljno prijeti da će napasti sudiju ili javnog tužioca u vezi sa vršenjem sudijske ili tužilačke dužnosti, kazniće se kaznom zatvora od jedne do osam godina“, ali i član 340. istog zakona, koji kaže: „Ko primjenom sile, prijetnjom upotrebe sile ili na drugi način ometa ili spriječi sudiju ili javnog tužioca u vršenju sudijske ili tužilačke dužnosti, kazniće se kaznom zatvora od jedne do pet godina.

Naša organizacija će, zbog ovoga, podnijeti krivičnu prijavu protiv Dodik Milorada, jer smatramo da je ovom izjavom došlo do ozbiljnog narušavanja pravnog poretka Republike Srpske i da se svi odgovorni u ovom procesu moraju privesti licu pravde i sankcionisati u skladu sa zakonom.

Stefan Blagić, Restart Srpska

 

 

Facebook Comments

Close