Promjena biračkog mjesta i kako da reagujete

Promjena biračkog mjesta i kako da reagujete

Promjena biračkog mjesta i kako da reagujete

Rukovodstvu Restarta se sve više i više osoba obraća sa identičnim problemom. Iako su oduvijek prijavljeni na biračkim mjestima na teritoriji Republike Srpske/BiH, gdje i glasaju svakog izbornog dana, ovoga puta to nije slučaj.

Bez ikakvog razloga i bez ijednog objašnjenja, pojedincima je promijenjeno biračko mjesto, odnosno mjesto glasanja. Primjera radi, osobe koje su čitavog života glasale u Novom Gradu, Tesliću ili Derventi, izmješteni su na fiktivne adrese u Srbiji, najčešće u Beogradu, na kojima bi, tobože, trebalo da glasaju.

Svima vama koji prvi put čujete ovu informaciju, savjetujemo da provjerite svoje biračko mjesto na internet prezentaciji Centralne izborne komisiji i to na ovom linku. https://www.izbori.ba/Default.aspx?CategoryID=511&Lang=5

Svima vama koji ste trajno nastanjeni na teritoriji Republike Srpske/Bosne i Hercegovine, a kojima je, prema CIK-u, određeno mjesto glasanja van BiH, morate da znate sljedeće stvari:

  • Postoji veoma velika vjerovatnoća da vam je neka osoba (najčešće je to javni ili partijski službenik, član rodbine ili neko ko se bavi malverzacijama na društvenim mrežama) zloupotrijebio i/ili falsifikovao lične podatke koje ste davali tokom prethodne dvije, ali moguće i više godina

 

  • Potrebno je da ove slučajeve prijavite, kako CIK-u, tako i Tužilaštvu BiH, ili nekoj od organizacija koje se bave posmatranjem izbora (npr. Koalicija pod lupom)

 

  • Najbitnije od svega, VI I DALJE MOŽETE GLASATI U SVOJOJ OPŠTINI prebivališta, ali na nepotvrđenom biračkom mjestu. U svakoj opštini/gradu postoji jedno biračko mjesto na kojem se glasa putem tzv. nepotvrđenih glasačkih listića, a svako u svojoj opštini može da provjeri gdje se to mjesto tačno nalazi

 

Bitno je istaći da se, listići sa nepotvrđenog biračkog mjesta prvo prebrojavaju, tako da se ne može desiti da ste glasali dva puta (i iz inostranstva i iz RS/BiH). Dakle, ukoliko glasate na prezentovani način, spriječićete izbornu prevaru koja je očigledno u pripremi.

Takođe, Restartu su se javili ljudi koji su u inostranstvu i koji tvrde da nisu dobili tražene glasačke listiće, ali da su stranački predstavnici uredno zaprimili svoje. Takođe, pojedinci su umjesto glasačkog listića za člana predsjedništva RS, dobijali glasačke listiće za člana predsjedništva iz FBiH. Oni takođe treba da obavijeste i CIK i Tužilaštvo BiH o svojim slučajevima.

Vaš Restart

 

Facebook Comments

Close