Poklon bon: Prijedlozi za Vladu

Poklon bon: Prijedlozi za Vladu

Poklon bon: Prijedlozi za Vladu

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, prije nekoliko dana je izjavio da je Vladi Republike Srpske predložen plan pomoći turizmu. Njihov prijedlog je da država emituje pet miliona KM vaučera i da se po 100 KM dodijeli svim punoljetnim građanima, koji bi ta sredstva mogli da troše u turističkim kapacitetima Republike Srpske.

Jedini uslov bi, kako Račić tvrdi, bio da vlasnik bona provede minimalno četiri noćenja u određenom hotelu ili odmaralištu. 

Rekli bismo da se ovdje radi o veoma dobroj i produktivnoj ideji, ali da je toj ideji potrebna i dorada. S obzirom na to da Vlada RS još uvijek nije donijela nikakvu odluku, potrebno je da, ako ništa drugo, razmotri sljedeće: 

  1. Svi znamo da građani Srpske, ruku na srce, nisu pretjerano bogati, a da se smještaji u pristojnim ili polupristojnim hotelima i odmaralištima najčešće kreću od 50 do 150 KM, zavisno od vrste smještaja. Ova činjenica se mora uzeti u obzir prilikom uslovljavanja građana sa minimalno četiri noćenja. Primjera radi, uzmimo da smještaj u određenom hotelu košta 70 KM za noć. Za četiri noćenja samo na smještaj građani će morati da daju SVOJIH 180 KM. Kada na to dodamo prevoz i hranu koja u hotelima, istini za volju, nije jeftina, jedna osoba ne bi mogla da prođe bez 500 KM. Ovo je u nekoj minimalnoj i najjeftinijoj varijanti. Koliko građana koji su trpjeli štetu od korone može sebi da priušti odmor od 500 KM za jednu osobu, ili 1000 KM za dvije punoljetne osobe, pa ako na to dodamo i djecu, cijena se značajno diže... 
  2. U skladu sa do sada napisanim, ako se građani već uslovljavaju, ne bi trebalo da se uslovljavaju sa četiri, nego maksimalno sa dva noćenja, u suprotnom se rizukuje da bonovi ostanu neiskorišteni, a samim tim i zamišljena ideja propadne. 
  3. Ideja da se pomogne (ne samo turizmu, nego i uslužnim djelatnostima) može biti i ona austrijska, a to je da se bon od 100 KM može iskoristiti u svim domaćim restoranima, kafićima, ali i frizerskim salonima, a ne samo kao pomoć pri plaćanju smještaja. Time bi se pomoglo onima koji su snosili dobar dio odgovornosti usljed krize prouzrokovane virusom korona, pa bi se dijelom amortizovala šteta učinjena uslužnom sektoru. 
  4. I na kraju, treba razmisliti i o bonu od 100 KM kojim bi se omogućila kupovina isključivo domaćih proizvoda. Taj bon bi se mogao iskoristiti za sve što je u suštini domaće radinosti, počevši od prehrambenih proizvoda do uslužnih djelatnosti. Nažalost, prehrambeni proizvodi će biti prioritet u predstojećem periodu, stoga bi ovo posljednje rješenje moglo najviše da pomogne širem stanovništvu, ali i samoj domaćoj privredi. 

Na kraju, ono što nikako ne treba uraditi jeste ono što je uradila Srbija, dajući svojim građanima na poklon 100 evra, ali bezuslovno. Vlada Srbije je pravdajući svoju odluku navela da time želi da stimuliše potrošnju, ali ono što će de fakto da uradi jeste da će stimulisati potrošnju stranih proizvoda, a domaći proizvođači će od toga imati najmanje koristi. Primjera radi, ako neko želi da iskoristi 100 evra i kupi televizor, komad namještaja ili mobilni telefon, novac će otići pravo u ruke Južnoj Koreji, Švedskoj ili Kini. 

Zato, ukoliko se Vlada odluči na potez štampanja bonova, o navedenim stvarima mora da vodi računa. Ideja jeste dobra, ali njena realizacija bi mogla da bude potpuno kontraproduktivna. 

Autor: Stefan Blagić

Facebook Comments

Related Articles

Close