Odgovor Đajiću

Odgovor Đajiću

Odgovor Đajiću

Prije 15-ak dana Restart je organizovao performans ispred UKC Banjaluka, gdje smo simbolično donijeli nekoliko osnovnih higijenskih sredstava kao poklon odjeljenju ginekologije. Osnovni cilj akcije je bio skretanje pažnje javnosti na loše stanje na ovom odjeljenju. Mi smo za ovo stanje saznali unazad mjesec dana, jer nam se obratilo više trudnica sa informacijama da na ginekologiji nedostaju mnogobrojni osnovni lijekovi, kao i sanitetski materijal. Kao što smo već rekli, osnovni cilj akcije je bio skretanje pažnje javnosti i medija sa stanjem na ginekologiji, kako bi utvrdili gdje se nalazi problem za ovo stanje i kako bismo zajedno pronašli rješenje. Na korist i radost prije svega trudnica i beba koje dolaze na svijet.

Mada je ova akcija kod velikog dijela javnosti pozdravljena i naišla na odobravanje, što se vidi iz mnogobrojnih poruka kako na našoj Fejsbuk stranici, tako i u sam inboks ove stranice, iznenađeni smo izjavom direktora KBC Banjaluka Vlade Đajića koji je rekao da ovaj „potez Restarta nije dobronamjeran“. Takođe, u istoj izjavi je naveo i, citiramo: „Smatram da je ovo teatar". Svako ko je dobronamjeran ne pravi dramu oko bolnice i ne donosi kao neke pakete tu, a pravi sebi reklamu. Ja sam preko 50 puta rekao da bolnica normalno funkcioniše, imamo sredstva da kupimo sve. Problem je u javnim nabavkama. Da su imalo dobronamjerni, oni bi išli pred Savjet ministara i Kancelariju za žalbe.“

Ovakva izjava uglednog doktora Đajića nas je u najmanju ruku iznenadila, a u suštini nam je jako žao što je na ovaj način naša akcija protumačena od strane direktora UKC Banja Luka. Zašto je to tako?

Naš osnovni cilj je bio da se popravi loše stanje na ginekologiji. I smatramo da bi u tome trebalo svi da učestvuju u skladu sa svojim mogućnostima i pozicijom koju zauzima u društvu. Naš način je upravo ova akcija, pravljenje performansa i skretanje pažnje javnosti. Mi drugi način za akciju nemamo. Ali smo u startu označeni kao neko ko nije dobronamjeran, što je apsolutna neistina.

Dalje, sugerisano nam je da idemo pred Savjet ministara. Pretpostavljamo da se u ovoj rečenici krije čista politika, jer u Savjetu ministara još uvijek sjede ljudi koji su opozicija u RS, pa direktor Đajić, shodno tome da razmišlja na način funkcionera SNSD-a, sve one koji drugačije misle svrstava u drugi politički blok. Međutim, zaboravio je samo jednu stvar, a to je da Savjet ministra u ovom slučaju (lošeg stanja na ginekologiji) nema ama baš nikakvu ulogu niti nadležnost. Ukoliko je direktor Đajić mislio da optuži bilo koju instituciju iznad svog položaja trebalo je da nas uputi pred Vladu RS i Ministarstvo zdravlja RS. Međutim, tamo sjede članovi njegove političke partije pa nas zbog toga nije ni uputio na ovu adresu.

Jedini dio gdje je direktor Đajić u pravu kada nam je dao savjet gdje da tražimo krivca za lošu situaciju na ginekologiji, jeste onaj gdje nas je uputio na adresu Kancelarije za žalbe. Naime, radi se o filijali Agencije za javne nabavke sa nivou BiH. Ova kancelarija se u suštini bavi prijavama onih koji smatraju da su oštećeni u nekoj javnoj nabavci. Nas zaista ne zanima da li je direktor Đajić u pravu i da li je ova Agencija kriva što trudnice trpe ali ćemo sasvim sigurno zakucati i na njihova vrata i tražiti objašnjenje da li su i koliko oni krivi za stanje na ginekologiji.

Na samom kraju, kada budemo išli ispred Kancelarije za žalbe Agencije za javne nabavke, poziv ćemo uputiti i uvaženom doktoru Đajiću, direktoru KBC Banjaluka, da zajedno idemo na vrata ove Agencije i tražimo odgovore. Ukoliko je dr Đajić zaista u pravu, nema nikakvog razloga da se ovom pozivu ne odazove i da zajedno sa nama ne napravi performans ispred Agencije za javne nabavke, gdje bi zajedničkim snagama izvršili pritisak i na njih da, ukoliko svoj posao ne rade kako treba, snose određene sankcije. U ovom slučaju i za početak snažnu osudu od strane javnosti. Mi ćemo se sigurno pojaviti i pred vratima ove agencije i tražiti odgovorne što trudnice nemaju osnovne lijekove. Pitanje je da li će nam u ovoj akciji dr Đajić biti podrška i zašto neće?

Restart Srpska

Facebook Comments

Close