Licemjeri II dio

Licemjeri II dio

Licemjeri II dio

 

U prvom tekstu obrađivali smo licemjerstvo politike koju zastupa Partija demokratskog progresa, koja je već sad u gotovo trećini opština u vlasti sa SNSD-om, ili na ovaj ili onaj način potpomažu lokalne vlasti. Tada smo najavili i brojna „kukavičja jaja“ koja će se pojaviti pred predstojeće lokalne izbore, koja za cilj imaju podjelu unutar opozicionih partija i guranje vode direktno na mlin najveće stranke u Srpskoj.

Slučaj Čelinac je prvi u nizu kontroverzi koje se dešavaju unutar PDP-a, koji za posljedicu može da ima razjedinjavanje zajedničke kandidature opozicije i gotovo siguran poraz. Naime, situacija u Čelincu je specifična, jer je trenutni načelnik Momčilo Zeljković 2016. godine na izborima pobijedio sa 3506 glasova, dok su drugoplasirani kandidat DNS-a i trećeplasirani kandidat SDS-a imali 3259 odnosno 2782 glasa.

U Čelincu je sada postignut dogovor između lokalnog SDS-a i lokalnog DNS-a, koji će na izbore izaći sa jednim kandidatom i jasno je da su favoriti za osvajanje načelničke pozicije u ovoj opštini. Jedini udar koji se može desiti i koji se sprema, jeste kandidatura i PDP-ovog kandidata za načelnika. Inače, PDP je u vlasti sa SNSD-om u Čelincu, ali prema planu koji sada važi, pred izbore bi se, na zajednikim fotografijama sa Jelenom Trivić i Draškom Stanivukovićem, predstavljali kao opozicija kako bi podijelili opoziciono biračko tijelo.

Na čelu ovog plana nezvanično stoje Jelena Trivić i Branislav Borenović, koji podržavaju nezavisnog odbornika u SO Čelinac Gorana Tubaka, koji pretenduje da preuzme kormilo PDP-a u ovoj opštini. Međutim, kako ćete moći da pročitate, Tubak je ličnost poljuljanih moralnih načela koji je umiješan u mnoge nezakonite i radnje koje su na ivici zakonitosti. Između ostalog, u ratnom periodu je bio dva puta pritvoren od strane vojne policije zbog šverca i nedozvoljene trgovine sa zaraćenom stranom na ratištu na relaciji Teslić – Jelah. Tubak je učestvovao u aferi „falsifikat“ gdje mu je dokazano djelo neregularne registracije dva automobila Zorana Jelića i Duška Ivanića, za šta je platio kaznu. Nakon fizičkog napada na Gorana Vrhovca zvanog Buco, ispred gerijatrijskog centra oduzeto mu je oružje, dok je čitav slučaj još na sudu, kao i slučaj prebijanja Siniše Vukovića u Ukrini.

Tubak je promijenio i brojne stranačke dresove: od Narodne partije 2000. čiji je bio kandidat, preko DNS-a, zatim Stranke preporoda Milorada Banjca, a u SDS dolazi 2008. godine. 2018. je izbačen iz ove stranke, nakon čega pravi konferenciju za medije i nanosi ozbiljnu štetu kandidatu SDS-a za predsjednika Republike Srpske Vukoti Govedarici. Trenutno u SO Čelinac glasa zajedno sa skupštinskom većinom.

Nije jasno zašto vrh PDP-a gura ovakvog čovjeka na čelo lokalnog odbora, ali i na čelo odborničke liste, ali je jasno da će, ukoliko u utorak u 16 časova dobije većinu u lokalnom odboru, progurati Darka Jankovića kao kandidata PDP-a za načelnika opštine Čelinac.

Sličan scenario i u Novom Gradu?

Jedna od rijetkih opština u kojima opozicione političke partije imaju realnu šansu za preuzimanje vlasti je i Novi Grad, gdje je, za razliku od prethodne decenije, SNSD duboko podijeljen i nefunkcionalan. Naime, nakon lošeg rezultata lokalnog SDS-a u ovoj opštini na izborima 2016., stranku preuzima Mladen Šumar i uspijeva je konsolidovati i već na idućim izborima odnijeti pobjedu za Predsjednika RS, ostvarivši izborni rezultat veći za 30 odsto. Kao najveća opoziciona stranka u NG, SDS je kreirao ambijent za promjene u ovoj opštini, ali su realne šanse da im se na putu nađe PDP, koji ima želju da bivšeg radikala, a danas PDP-ovca Milanka Mihajlicu kandiduje za načelnika opštine. Mihajlica je bio kandidat i na prošlim lokalnim izborima, kada je učešće u SzP gotovo uslovio svojom kandidaturom. Izbore je izgubio sa gotovo dvije hiljade glasova razlike.

I dok potura klipove u točkove u okolnim opštinama, PDP očekuje punu podršku SDS-a za njihovog kandidata za gradonačelnika Banjaluke, ma ko god to bio.

Da li će se sujeta ispriječiti smjeni režima u pojedinim opštinama ili će PDP samo nastaviti prijateljsku saradnju sa SNSD-om na lokalnom nivou vlasti, ostaje da se vidi.

Nastaviće se...

ReStart Srpska

Facebook Comments

Related Articles

Close