Instrukcija vozačima: NISTE dužni da platite kaznu!

Instrukcija vozačima: NISTE dužni da platite kaznu!

Instrukcija vozačima: NISTE dužni da platite kaznu!

Ako ste vozač, a pri tome još i živite u Banjaluci, onda ste sasvim sigurno upoznati sa činjenicom da je na Zapadnom tranzitu u Banjaluci (podnožje naselja Sunce) postavljen znak ograničenja brzine na 40 kilometara na sat.

Zajedno sa znakom, pojavili su se radari koji kontrolišu brzinu i saobraćajni policajci koji uredno pišu kazne i „love“ vozače na proširenjima sa obje strane tranzita. Vjerujemo da su neki od vas već bili sankcionisani, odnosno da vam je kazna napisana.

Ukoliko ste dobili kaznu, potrebno je da znate da je NE MORATE platiti, odnosno niste dužni da snosite odgovornost za prekoračenje gore navedene brzine, te komotno možete ići na sud i lako dokazati da ste u pravu.

O čemu se radi?

Zakon o osnovama bezbjednosti u saobraćaju na putevima Bosne i Hercegovine, tačnije Pravilnik o saobraćajnim znakovima i signalizaciji na putevima, načinu obilježavanja radova i prepreka na putu i znakovima koje učesnicima u saobraćaju daje ovlaštena osoba u članu 27. (Obaveza postavljanja znaka) stav jedan eksplicitno kaže da se „znakovi izričitih naredbi moraju ponovo postavljati nakon svakog ukrštanja sa drugom cestom, ako izričita naredba važi i poslije takvog ukrštanja, odnosno spajanja“.

To znači da se na sudu, u svakom trenutku možete pozvati na ovaj član i reći da saobraćajni znak niste ni vidjeli (jer, u krajnjoj liniji, on se ni ne može vidjeti ako se na tranzit uključujete iz naselja Sunce), te vam se kazna stoga ni ne može pisati.

Dakle, ukoliko ste kojim slučajem dobili kaznu za prekoračenje brzine od 40 kilometara na čas na ovom dijelu Zapadnog tranzita, možete da budete bezbrižni. Naravno, pod uslovom da niste vozili brže od 70 kilometara na sat (ili 50 jer je naseljeno mjesto, ovdje su potrebne dodatne pravne konsultacije o čemu ćemo izvijestiti tokom današnjeg dana ili najkasnije 10.8.).

Pored toga što se svi stručnjaci slažu da je apsurd da se na tranzitnom putu vozi toliko sporo, te da je problem jednog stanovnika Banjaluke koji se žalio na buku mogao da se riješi i na druge načine, ostaje i besmislica postavljanja saobraćajnog znaka svega 10 metara ispred raskrsnice, odnosno uključenja na zapadni tranzit iz naselja Sunce.

Ali o tome vozači nisu dužni da razmišljaju. Dužne su nadležne institucije.

Restart Srpska

 

Facebook Comments

Close