Igre i igrice u Savjetu ministara BiH

Igre i igrice u Savjetu ministara BiH

Igre i igrice u Savjetu ministara BiH

I pticama na grani je postalo jasno da se BiH nalazi u jednoj od najdubljih političkih kriza od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Ranije je bilo možda i većih kriza, ali su se sve završavale mnogo brže od ove trenutne. Ova kriza postoji u najmanju ruku od leta prošle godine, a što je najgore od svega u ovom trenutku je veoma teško nazreti i njen kraj. Samo da se podsetimo šta se sve od tada izdešavalo. Sve je krenulo sa pripremama za lokalne izbore 2016, mitinga i kontramitinga u Banja Luci, nastavilo se sa referendumom o Danu RS, preko burnog januara i proslave Dana RS, februarske epizode sa nelegitimnom Bakirovom revizijom, a usput smo imali i veći broj „manjih“ incidenata i afera koje su svi već odavno i zaboravili.

Svedoci smo da afere jedna drugu sustižu, da se ni jedna ne završi do kraja a već se otvori neka nova. Zbog svega toga građani su potpuno zbunjeni i sluđeni i potpuno gube mogućnost da sve to zajedno isprate i zauzmu neki stav o svemu, jer nijedna od ovih afera ne dobije odgovarajući epilog. A matrica je uvek ista. Sledeći ovu ustaljenu matricu gde se određeni problem otvori; pojavi se više strana u njemu sa svojim tumačenjem istog; digne se prašina i halabuka, padaju teške reči i uvrede; krše se mnogi zakoni a često i sam Ustav; nekoliko nedelja se građani drže pod uticajem kontradiktornih i potpuno suprotnih informacija; određeni predlog oko koga se i digla cela frka se, ili usvoji ili odbaci; krivca na kraju nema; onolike teške reči, uvrede i kršenja zakona se zaborave i sve se nastavi po starom kao da se ništa nije ni desilo. I naravno, uvek bez odgovornosti onog ko je proizveo aferu. Ovog puta se tako nešto dogodilo u Savetu ministara.

Kao što smo malopre opisali način na koji se odvija proces sa određenom aferom, sada smo u fazi pokretanja problema i padanja teških reči, optužbi i uvreda na sve strane. Sve je nastalo oko telefonske sednice Saveta ministara na kojoj predstavnici Saveza za promene nisu učestvovali. Prema rečima predstavnika Saveza za promene grubo je povređen Poslovnik o radu Saveta ministara, dok sa druge strane, iz samog Saveta ministara kažu da je i ranije postojala praksa održavanja telefonskih sednica i da nije narušen Poslovnik o radu. Imamo dva tumačenja istog događaja koji su u potpunoj suprotnosti. Kome verovati? Ovo je faza kada se građani dovode u sluđenu poziciju jer ne mogu obe strane da budu u pravu.

Iz Saveza za promene se tvrdi da je grubo prekršen Poslovnik iz nekoliko razloga: telefonsku sednicu je zakazao sekretar Saveta ministara Zvonimir Kutleša, a sednice ima pravo da zakazuje samo predsedavajući Denis Zvizdić. Dalje, ova sednica nije sazvana po Poslovniku jer ministrima iz Saveza za promene materijal i dnevni red nije dostavljen 24 sata pre održavanja sednice i na kraju problem je i to što je sednicu vodio generalni sekretar koji nije član Saveta ministara. Ukoliko je sve ovo tačno, onda je u potpunosti u pravu ministar bezbednosti Dragan Mektić kada kaže da je sednica održana na nezakonit način, što je zaista veliki skandal i predstavlja vaninstitucionalno delovanje. Zbog toga je najavio i pokretanje pravne procedure za obaranje nezakonitih odluka Saveta ministara o setu zakona o akcizama.

Ukoliko je sve ovo zaista tako kako kažu u Savezu za promene, onda se zaista radi o novom izlasku iz institucija i povredi zakona što je veoma opasno za jednu državu. Zato je i potrebno da napokon neko i odgovara za propuste u svom radu. Na ovom mestu se ponovo pozivamo na princip odgovornosti koji je jedan od temeljnih principa za koji se zalaže Restart Srpska. Ubeđeni smo da se ove stvari dešavaju upravo zbog toga što su političari ubeđeni da su oni iznad zakona i da zakone mogu da prilagođavaju svojim dnevno - političkim potrebama. Ova praksa mora da se zaustavi i napokon neko mora da odgovara za kršenje zakona i procedura.

Sa druge strane, ukoliko istinu govore predstavnici iz Saveta ministara koji kažu da su ministri „dobili obrazloženje održavanja telefonske sjednice u kojem je naglašeno da je riječ o istom tekstu zakona koji su usvojeni na redovnoj sjednici, uz nomotehničke ispravke, koje je Savjet ministara BiH bilo dužno ugraditi u predložene zakone prije održavanja sjednice Doma naroda BiH, te je zbog hitnosti i održana telefonska sjednica“, onda nas u ovom problemu predstavnici Saveza za promene opasno zavlače sa obrazloženjima koja daju i skrivaju se iza proceduralnih pravila i traže neku izlaznu strategiju iz situacije u koju su se upetljali. Onda su oni u suštini glasali za ove predloge ali ne bi u javnosti da budu označeni kao neko ko podržava uvođenje akciza i na ovaj način sami proizvode ovu aferu. Ako je to tako, onda i oni moraju da odgovaraju i snose posledice ovakvog ponašanja.

Kao i mnogo puta do sada nama ostaje da vidimo epilog cele ove priče. Ukoliko do epiloga uopšte ikada i dođe. Ili će i ovo biti još samo jedna epizoda o kojoj ćemo za dva - tri meseca dobiti više informacija, ali će se do tada pojaviti neka nova mutna situacija, a narod će uveliko zaboraviti na kršenje zakona u samom Veću ministara. Zato još jednom, na samom kraju, ponavljamo da je krajnje vreme da svi zajedno izvršimo pritisak na političare i vlast da napokon neko počne da odgovara za svoje ponašanje kojim se krši zakon. Ukoliko do toga ne dođe onda smo i sami saučesnici u ovim mutnim radnjama jer na njih pristajemo a sami ništa ne radimo.

Velizar Antić

Facebook Comments

Close