Idite u rov, pa onda tražite milione!

Idite u rov, pa onda tražite milione!

Idite u rov, pa onda tražite milione!

U zadnjem saopštenju (25.7.2020.) Asocijacije stvaralaca Republike Srpske dolazi do izražaja sva narcisoidnost i hiperarogancija ljudi koji su, kako za sebe kažu, stvorili Republiku Srpsku, istovremeno nipodaštavajući ulogu boraca, najčasnijih vojnika i onih koji su, nažalost, položili i sopstveni život. 

Polaganje života za Stvaraoce znači taman toliko da borcima poruče da "moraju 'pročešljati' svoje redove i odstraniti kvazi borce kojima su danas novci najvažniji", istovremeno insistirajući da njima (Stvaraocima) bude nadoknađeno "ono što im po zakonu pripada". Nadoknada se, naravno, ogleda u parama, i to u iznosu od blizu 15 miliona KM. Da li su Stvaraoci svjesni svog licemjerstva ili ne, nije ni bitno. 

Ono što je bitno jeste da u vrijeme masovnog egzodusa ljudi, ne samo iz Republike Srpske, nego sa čitavog Balkana, oni koji za sebe tvrde da su stvorili Republiku Srpsku ni ne pomišljaju da je sačuvaju, odnosno da urade nešto što bi pomoglo da naša mladost ostane u zemlji. Zamislite majku koja 20 ili 25 godina nakon rođenja djeteta shvati da joj dijete propada, da se gasi kao svijeća u mraku, a ona, umjesto da mu pomogne, samo misli o tome kako će da uzme sljedeći fiks. Bilo finansijski ili onaj drugi. 

Teško da se u toj majci ogleda ljubav prema djetetu, isto koliko je teško smatrati da se u Stvaraocima ogleda ljubav prema onome što su, kako sami tvrde, stvorili. Nije im bitno da izvrše pritisak na vlasti kako bi isti počeli da čuvaju naše najbolje matematičare, elektrotehničare, mašince, informatičare, arhitekte, ekonomiste, profesore i dr. koji treba da u narednim generacijama grade i održavaju ovo društvo. Ne, mnogo im je bitnije da napune svoje džepove, istovremeno optužujući borce da u svojim redovima baštine takve. 

Sigurno da ima i takvih, ali oni su statistička greška, a Stvaraoci prijete da postanu realnost koja će da proguta 15 miliona, i to onih miliona koji se vrlo lako mogu iskoristiti, za npr. izgradnju škola, ili unapređivanje nataliteta. 

Posebna se licemjernost ogleda u tome što sebe smatraju važnijim od vojnika, od boraca koju su krvarili u rovovima, dok su oni iz toplih fotelja dizali ruke i glasali. Svako može podići ruku, ali malo ko može da izdrži četiri godine u rovu. 

Možda Stvaraoce prvo treba poslati u rov, pa ako izdrže, dati im tih 15 miliona. Đav'lu malo bilo!

Stefan Blagić

 

Facebook Comments

Close