Gostujući: Teme o kojima se priča iz ŠUPLJEG ugla

Gostujući: Teme o kojima se priča iz ŠUPLJEG ugla

Gostujući: Teme o kojima se priča iz ŠUPLJEG ugla

Direktor Agencije za državnu upravu Republike Srpske Aleksandar Radeta 23.6. je objavio sramotan članak/kolumnu u Nezavisnim novinama, koji je prouzrokovao mnogo prašine i koji možete pročitati ovdje.

Hvala Aleksandru Radeti što je otvorio oči nama, politikolozima, koji smo imali strukovnu krizu identiteta do ovoga momenta. Rješenje je jedno - svi u političare. Tu razliku između politikologa i političara smo mi svi objašnjavali svojim bakama, komšijama i rodbini koji su mislili da ćemo postati Dodik kad završimo fakultet.

Sad je izgleda to potrebno objašnjavati direktoru Agencije za državnu upravu Republike Srpske, koja, između ostalog, upravlja procesom zapošljavanja državnih službenika.Zapamtite činjenicu da je direktor jedne ovakve institucije, koji misli da su politikolog, političar i diplomata isto i da je to sve „tu neđe“. Zapamtite to politikolozi ako vam ikada padne na pamet da se prijavite na neki konkurs u državnoj upravi.

Nema veze što Radeta ne barata osnovnim pojmovima, bitno je da cijeni one prave porodične vrijednosti kod nas poznatije kao nepotizam, pa je po tom principu zaposlio suprugu u Republički centar za ratne zločine, što srećom nije bilo teško s obzirom na to da je on predsjedavao komisijom.

Naš predsjednik Dodik je oduvijek bio gospodin sa manirima, a kako vidimo i brižan, pa je znao da bi vrlo brzo nakon što bi mu Kormakova uzvratila pozdrav, stigla naredba iz Bijele kuće da joj se amputira ruka zbog „kršenja“ sankcija i tako spasio nesrećnu gospođu od sakaćenja. Radeta je ovdje opštu kulturu zamijenio sa diplomatijom.

Kao čovjek iz naroda, koji na svoj državni posao sigurno ide javnim prevozom, ovaj direktor nije vidio gospodu u plavim uniformama da plaća prevoz i prema tome: kakav štrajk, 'ta će murija, još uniformisani. Pa to je sramota. Još kad pogledamo te „mnoge države Evrope na koje se ugledamo“ u kojima državnim službenicima nije dozvoljeno da štrajkuju, a pogotovo uniformisanim licima. (Zamišljam član tamo nekog „Zakona o zabrani traženja prava“ gdje se svima zabranjuje štrajk, a POGOTOVO uniformisanim. Pogotovo je jedan onako baš super pravni termin).

Pa tako od zemalja-uzora imamo Francusku u kojoj su prošle godine održana čak dva štrajka policije. Jedan zbog nedostatka opreme i drugi zbog Zakona o radu. Druga zemlja uzor je Njemačka, gdje su u februaru ove godine u nekoliko pokrajina održani štrajkovi državnih službenika, i to za povećanje plata. Jedino ako se ne ugledamo na Sjevernu Koreju pa sam ja promašila poentu.

Ovo se može spriječiti uvođenjem novog ustavno-pravnog mehanizma pod nazivom „NIJE LOGIČNO“, a koji bi funkcionisao isto kao i mehanizam vitalnog nacionalog interesa. A znamo kako on funkcioniše.

Radetin bol što srpski seljak vodi neoosmansku poljoprivrednu politiku ću ostaviti kolegama ekonomistima da dokuče, samo se bojim da i oni ne završe sa dijagnozom strukovne krize identiteta. Samo ću vas pitati: gdje je logika da naš seljak proizvodi hranu i prodaje Turskoj, a za to još i dobija novac? Po Radeti je valjda jedino logično da uvozimo, a ne da izvozimo...

Gostujući

 

Facebook Comments

Close