Dosije PDP: Da li znate šta ste potpisali? (II)

Dosije PDP: Da li znate šta ste potpisali? (II)

Dosije PDP: Da li znate šta ste potpisali? (II)

Nedavno su banjalučki poslanici PDP-a na Trgu Krajine organizovali peticiju o donošenju odluke o određivanju prostora za održavanje javnih skupova. Iako su peticiju pratile brojne kontroverze, o njima nećemo govoriti. U ovom tekstu govorićemo o odluci koju su predložili.

Naime, član jedan Odluke o određivanju prostora za javno okupljanje glasi: "Za održavanje javnih skupova na području grada Banjaluke određuje se prostor Trga Krajine, a u naseljima gdje nema javne površine - na drugim pogodnim površinama, uz saglasnost nadležnog odjeljenja Administrativne službe Grada i vlasnika zemljišta."

U obrazloženju ove odluke kaže se da "... to praktično znači da se na podruju grada ubuduće za održavanje javnih skupova može odrediti samo prostor Trga Krajine, umjesto, kao što je do sada bio slučaj, kako prostor Trga Krajine, tako i prostor parka "Mladen Stojanović..."

Iako nekima na prvu djeluje da je ova peticija organizovana od strane vladajuće većine u Republici Srpskoj, to ipak nije slučaj. Ali hajde da pojasnimo o čemu se radi.

Naime, umjesto da se opozicija založila da se pored Trga Krajine i parka, prostori na kojima se može protestovati udesetorostruče, ona je uradila upravo suprotno - predložila da se prostor na kojem se mogu organizovati protesti svede na jedno jedino mjesto u Banjaluci (naravno, sa mogućnošću da se protestuje i na privatnim posjedima, ali to se u praksi ne dešava). Ustvari, najlogičnije je bilo da se ne pravi peticija na području Banjaluke, nego čitave RS i skupi 3000 potpisa kojim bi se mijenjao Zakon o javnom okupljanju, iz čijih bi se odredaba brisali članovi koji govore da jedinice lokalne samouprave određuju na kojim se mjestima može protestovati. U savremenim demokratskim društvima, apsurdno je protestovati primjera radi, na Trgu Krajine, kada treba da se usvoji npr. novi Zakon o radu. Logično je da se nezadovoljstvo iskazuje pred institucijom u kojoj se taj zakon usvaja, kao što je svugdje u uređenim zemljama. Ili kao što je besmisleno ići pred Narodnu skupštinu ako se protestuje protiv odluka Vlade Republike Srpske itd.

Dakle, umjesto da se išlo sa proširenjem lokacija za proteste, peticija je, da li usljed zle namjere ili potpunog neznanja i neprofesionalnosti (nije čak ni bitno), išla u potpuno suprotnom smjeru.

Opasnost unificiranja protesta nosi još jedan hendikep: U Banjaluci više ne bi bilo moguće organizovati protestne šetnje. Do sada je moglo da se šeta od parka "Mladen Stojanović" do Trga Krajine, pa se, namjerno ili nenamjerno, prolazilo pored uobičajeno odgovornih institucija: Vlade i NS RS. Ukoliko bi se okupljanja svela na jednu lokaciju, zakonski više ne bi bilo moguće organizovati protestne šetnje. 

Treća i vjerovatno najopasnija stvar koja bi se desila jeste veoma česta nemogućnost organizovanja protesta zbog drugih dešavanja na Trgu Krajine i samim tim, gušenje ionako oskudnog nivoa demokratije u Srpskoj. Naime, Trg je tokom godine često zauzet, što iz objektivnih, što iz subjektivnih razloga, pa bi vlast onda imala dodatne argumente da zabranjuje proteste, kada bi se tumačilo da bi protesti mogli da dovedu do nekog incidenta ili ugrožavanja nečije imovine. Realno gledano, vlast i ne mari puno za prava drugih, a Restart je to osjetio više puta na svojoj koži. Posljednji put kada je trebalo da prikupljamo potpise za peticiju i kada smo tražili da zauzmemo površinu od jednog metra kvadratnog na Trgu Krajine, dobili smo odbijenicu sa obrazloženjem da je Trg zauzet, iako je u tom trenutku na Trgu bio postavljen samo jedan štand.

(Fotografija Trga na dan kada je Restartu zabranjeno da prikuplja potpise, sa obrazloženjem da je Trg zauzet)

I tako dolazimo do apsurdne situacije: u manevru pravog gušenja demokratije, namjerno ili nenamjerno, dio banjalučke opozicije se isturio kao vodeći faktor. Da li tu postoje dublji razlozi, ostavljamo vama na procjenu. Ionako je najveći problem u svemu ovome što su građani ponovo izmanipulisani.

Nastaviće se...

Restart Srpska

 

Facebook Comments

Close