DNS

DNS

DNS

Demokratski narodni savez već dugo vremena je u problemima, što partijskim, što koalicionim, ali to im ne pravi izazov  u daljem podržavanju Vlade Republike Srpske, na čelu sa SNSD-om. Iako mu se stranka praktično raspolovila, Marko Pavić ne pravi nikakve drastične rezove po pitanju funkcionisanja decenijske koalicije, pa se u javnosti stiče utisak da kleči pred crvenim vratima moleći za mrvu vlasti, kakva god i koliko god mala bila.

Utisak se produbljuje kada se pogleda grad sjedište Pavićeve partije - Prijedor. Nedavno je gradska vlast u ovom gradu promijenjena, pa poslije višegodišnje dominacije lokalnog DNS-a, SNSD je uz pomoć PDP-a i drugih koalicionih partnera (svih izuzev SDS-a), uspio da dobije većinu u gradskom parlamentu i istisne DNS u opoziciju. Pavićeva reakcija je ponovo bila blaga i beživotna, tako da se činilo da je olako prešao preko teškog udarca.

Međutim, poznavaoci političkih prilika u Srpskoj znaju da Pavić vodi isuviše mudru i proračunatu politiku, te da njegovo povlačenje sigurno označava pripremu za napad u odgovarajućem trenutku. Iako je skupštinska većina u Prijedoru na strani SNSD-a, procedura za opoziv gradonačelnika (Milenko Đaković, DNS) još nije pokrenuta. S obzirom na to da je prošlo već osam mjeseci, nameće se zaključak ili da SNSD nema hrabrosti da to uradi zato što zna da bi izgubio, ili je to prosto prećutan dogovr Pavića i Dodika, pa zarad kolikog – tolikog mira u kući i činjenice da su novi lokalni izbori iduće godine, ne pokreću Đakovićev opoziv.

Treba takođe imati u vidu i DNS-ov odbor u Banjaluci sa Milanom Radovićem na čelu, koji blago rečeno nema previše dobre odnose sa SNSD-om, ali i ovdje Demokratski narodni savez ide linijom manjeg otpora i podržava gradsku vlast, bezrezervno. Javnost se često zainteresuje pojedinim javnim istupima lokalnog odbora, ali se sve uvijek završi onako kako DNS najbolje umije – u vlasti i sa vlasti.

Šlag na tortu predstavlja najnoviji „koalicioni dogovor“ između Dodika i Pavića, kojim se praktično stavlja tačka na I u odnosima između dvije partije. Ovdje je važno zaključiti da se ovaj dogovor sasvim sigurno ne odnosi samo na postizborna previranja, nego posebno na buduće lokalne izbore, čime Dodik dodatno utvrđuje ionako prilično sigurnu poziciju, koja ni ovog puta ne ostavlja previše prostora za manevar bilo kome izuzev vlastima Srpske. To posebno nosi težinu ukoliko Dodik uđe u proceduru promjene Ustava Srpske. Navedeni dogovor se takođe odnosi i na buduće koaliciono djelovanje na nivou BiH, pa sve osim čvrste buduće saradnje ove dvije partije, gotovo da možemo isključiti.

Zbog toga, iako u izbornoj kampanji DNS možda djeluje i kao „veća opozicija od opozicije“ (što, ruku na srce, nije posebno teško), suština je da će i za sljedeće, ali i za sve druge izbore u doglednoj budućnosti, Pavić ostati čvrst oslonac Dodiku, jer, na kraju krajeva, partije sateliti se i vode logikom: bolje mrva vlasti, makar i najmanja, nego jedan mandat bez nje. Mrva vlasti će se vjerovatno preživjeti, dok je mandat bez vlast mnogo ozbiljan udarac, takoreći potencijalno smrtonosan.    

Restart Srpska

Facebook Comments

Close