Dane Malešević u (ne)skladu sa zakonom

Dane Malešević u (ne)skladu sa zakonom

Dane Malešević u (ne)skladu sa zakonom

Juče se ponovo oglasilo Ministarstvo prosvjete i kulture, nemuštim saopštenjem i još nemuštijim „izvlačenjem“. Objašnjenje koje se odnosi na finansijsko probijanje prošlogodišnjeg budžeta, vjerovali ili ne izgleda ovako: „Malešević kaže da je u nadležnosti Ministarstva 397 institucija i više od 21.000 zaposlenih, pa se stvorene obaveze, na koje je Glavna služba za reviziju skrenula pažnju čine velikim.“

Iskreno, nama se velikim jedino čini brutalno kršenje zakona, za koje svi koji su u tome učestvovali moraju da odgovaraju. Ministar očigledno tako ne misli.

Što se tiče „Audija“, ponovljeno je da je nabavka automobila od gotovo 115 000 KM u skladu sa zakonom, što Restart nikada nije ni sporio. Mi pitamo ministra da li je to u skladu sa moralom i ekonomskom situacijom u Republici Srpskoj? Podsjećamo ministra da je nekada u Njemačkoj rasističko likvidiranje takođe bilo u skladu sa zakonom. Ne i sa moralom i zdravom sviješću, naravno.

Ipak, to nije tema ovoga puta. Mi ćemo ministru skrenuti pažnju na nove informacije do kojih smo došli, a koje se tiču njegovog rada i rada ministarstva. Implicitnog sukoba interesa, tačnije.

Naime,  jedan od autora knjige istorije (zajedno sa Gordanom Nagradić i Željkom Vujadinovićem) za prvi razred gimnazije je gospođa Slavica Kuprešanin. Ona je zaposlena u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske na poziciji savjetnika. Tu ne bi bilo ništa sporno da Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju, u članu 41. ne kaže: Zaposleni u Ministarstvu i Republičkom pedagoškom zavodu, zbog sukoba interesa ne mogu biti autori udžbenika! U drugom stavu istog zakona se eksplicitno tvrdi da MINISTAR NEĆE ODOBRITI UPOTREBU UDŽBENIKA ČIJI JE AUTOR U SUKOBU INTERESA.

Ako ste na prvu pomislili da se ovdje radi o kršenju zakona, varate se. Ovdje se radi samo o klasičnom zakonodavnom licemjerstvu, jer su ugovori po kojima se zapošljavaju savjetnici u stvari ugovori o djelu, odnosno, formalno-pravno, radnici koji su zaposleni kao savjetnici svrstavaju se u spoljne saradnike. Dakle, u striktno formalno-pravnom smislu, ovdje ne postoji osnova kršenja zakona, iako je i više nego jasno o kakvom se suštinskom problemu radi.

Da stvar bude gora, na fotografiji ispod možete primjetiti neažurnost Ministarstva za porodicu, omladinu i sport, jer ime Slavice Kuprešanin i dalje stoji na internet prezentaciji ovog ministarstva, iako ona trenutno radi u drugom ministarstvu.

Jasno je da će se Malešević i dalje braniti argumentom „sve je to u skladu sa zakonom“, ali se postavlja logično pitanje: Ministre, kada ćete predložiti promjene zakona i zašto nikad???

Restart Srpska

Facebook Comments

Close