Bakir i revizija

Bakir i revizija

Bakir i revizija

Ponašanje Bakira Izetbegovića u vezi sa procesom pokretanja revizije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu za genocid protiv Srbije predstavlja odličan primer onoga protiv čega se Restart Srpska bori. U ovom procesu nisu ispoštovana dva ključna principa političkog ponašanja na kojima insistira Restart Srpska a to su transparentnost i odgovornost.

Da je u čitavom procesu sve bilo transparentno, u jednu od najvećih političkih kriza u BiH od potpisivanja Dejtona ne bismo ni došli. Svi bi raspolagali sa jasnim informacijama da zahtev za reviziju nema nikakve šanse da uopšte prođe prvu stepenicu u proceduri pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu jer nije ispoštovan minimum zahteva tog suda. Sakib Softić nije imao legitimitet da preda zahtev u ime države BiH i o tome je bio obavešten još u maju 2016. godine. Tako da je ceo ovaj proces u suštini bio privatni zahtev Bakira Izetbegovića da nanese štetu Srbiji, ali je najveću štetu naneo Bosni i Hercegovini i samom sebi.

Da gospodin Izetbegović živi u prošlosti je jasna stvar i to je njegov izbor, međutim veliki problem postoji ako on svojim izborom odlučuje i u ime mnogih mladih ljudi kojima je do života u budućnosti a ne u gubljenju energije i vremena na lažne mitove iz prošlosti u koje su sebe ubedili Izetbegović i njegovi saborci. Zloupotreba ovlašćenja na način kako je to uradio Bakir Izetbegović ne sme više nikada da se dogodi u BiH ukoliko želimo da živimo u koliko toliko stabilnoj i naprednoj zemlji.

Ukoliko postavimo pitanje zašto je Bakir Izetbegović uopšte ulazio u proces pokretanja revizije kada je morao da zna da ne ispunjava ni minimum uslova da ta revizija uspe. Jedini logičan odgovor na ovo pitanje koji nam se nameće jeste mržnja prema srpskom narodu i nastavak politike svoga oca. Ni jedan drugi racionalan razlog nam ne pada na pamet. Jer da je zaista želeo da pokrene ovu reviziju na valjan način, Bakir bi još od maja 2016. kada su dobili odgovor od MSP da Softić nema legitimitet da zastupa BiH pred ovim sudom, radio na ozbiljnoj pripremi procesa. Dakle, imali su itekako dovoljno vremena da pripreme čitav proces, da se povede diskusija o novom agentu i da se prikupe eventualno novi dokazi. Ovako od svega ovoga videli smo jedno veliko ništa.

Kakav otac takav sin

Svojim ponašanjem Bakir Izetbegović je izneverio narod koji trpi direktne posledice njegovog ponašanja, ali sa druge strane nije izneverio ideje svoga oca i vidimo da on nastavlja upravo njegovu politiku. Kako je uopšte moguće ponašanje Bakira Izetbegovića na ovaj način? Odgovor je vrlo jednostavan. Moguće je zbog toga što je princip na osnovu koga funkcioniše Bakir, takav da Bosnu i Hercegovinu doživljava kao zemlju Bošnjaka, gde su Srbi i Hrvati samo uljezi i za koje je predviđena podređena uloga u društvu. Eto zašto je Bakir pokrenuo tužbu. U samoj suštini svog bića, Bakir je ubeđen da Bosna pripada Bošnjacima. Ukoliko posmatramo širi kontekst ovakvog razmišljanja videćemo da nema nikakve nedoslednosti i razlike između onoga za šta se otvoreno zalagao „otac“ bošnjačke nacije Alija Izetbegović i naslednik takvog učenja Bakir. Šta se promenilo? Promenio se kontekst i uslovi u kojima deluju. Za svoje ideje i pisanija Alija je bio proganjan od komunističkih vlasti i završio je u zatvoru. Bakir deluje u vreme demokratije, gde se ne ide u zatvor zbog ideja koje neko ima. Takođe, Bakir je ispekao zanat i zna da ne sme otvoreno da govori o stvarima o kojima je Alija otvoreno govorio i pisao.

Protiv ovog načina razmišljanja Restart Srpska će se žestoko boriti i na svaki način obarati lažnu tezu da BiH više pripada Bošnjacima nego Srbima i Hrvatima. Apsolutno smo za poštovanje svega što je napisano u Dejtonskom sporazumu i bićemo veliki protivnici svima koji bi da ga krše i prekrajaju da bi trenutno ušićarili neki politički poen. Možda nije idealan, ali u ovom trenutku Dejtonski sporazum je jedini garant mira u BiH. Zbog toga ga moramo svi poštovati i ponašati se prema onome što u njemu piše. Da ga je Bakir više poštovao ne bismo došli u ovu političku krizu u kojoj se sada nalazimo.

Rešenje

Potrebno je celu ovu stvar isterati do samog kraja, odnosno moramo imati neki epilog gde će se sve do samih sitnica razjasniti šta se i kako dešavalo po pitanju ovog procesa i ko snosi najveću odgovornost. Čitav proces je vodio tome da imamo u zemlji potpuno nepotrebnu političku krizu mesec dana; potpuno uzdrmano poverenje koje je od presudnog značaja za pozitivnu političku klimu a koje je samo po sebi jako krhko i lako ga je narušiti; i najznačajnije urušavanje institucija koje bi trebale da budu garant funkcionisanja ionako slabe i krhke demokratije u zemlji.

Prvi korak u pravcu utvrđivanja odgovornosti su povukle mnoge političke partije, nevladina udruženja i celokupna javnost koji su s pravom žestoko kritikovali ponašanje Bakira Izetbegovića. Drugi korak je povuklo Tužilaštvo BiH, koje je formiralo predmet u vezi sa postupanjem Sakiba Softića kao agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde. Treći, odlučujući i najznačajniji korak u epilogu ovog procesa će dati bošnjački narod na izborima. Ukoliko oni okrenu leđa Bakirovoj politici, upravo će to biti najveći udarac takvoj politici. Sa druge strane, ukoliko i pored ovakvog ponašanja dobije podršku na sledećim izborima to će biti dokaz da je bošnjački narod u BiH i dalje na nivou provincijalne političke kuture i kulture mahale. Bakir mora da bude kažnjen na sledećim izborima kako više ni jednom političaru u BiH ne bi pala na pamet ideja da se igra sa ovlašćenjima koja ima i sa kršenjem istih. Možemo se složiti da mnogi zakoni nisu dobri i da je potrebno raditi na njihovoj promeni, ali sve dok su oni važeći zakoni, svi se moramo njih pridržavati i poštovati jer u suprotnom ulazimo u stanje bezvlašća i anarhije.

Najvažnije za Republiku Srpsku iz celog ovog procesa tiče se političara sa jedne strane i naroda sa druge. Političari bi trebali da izvuku pouku da moraju da se pridržavaju propisa i pravila po kojima se igra jer u suprotnom zemlju vode u destabilizaciju a narod udaljavaju od normalnog života kakvom svi težimo. Narod sa druge strane mora da počne da kažnjava one koji bi zarad jeftinih političkih poena i trenutnog dizanja rejtinga političkih partija kojima rukovode, vukli ovakve avanturističke poteze. Tek kada narod shvati da je u stvari on taj koji ima moć da odlučuje o svojoj sudbini i kada počne da kažnjava sve avanturiste u politici i oni će se promeniti i počeće da se ponašaju kao ozbiljni političari.

Restart Srpska će se truditi da do kraja prati i informiše javnost kako se odvija proces u Tužilaštvu BiH po ovom predmetu jer nam je više preko glave raznih zaboravljenih predmeta, procesa i afera kojima su nas častili „naši“ političari, a koji nisu dobili potrebni epilog. Svi oni predstavljaju model koji je u ovom slučaju predstavio Bakir Izetbegović i vreme je da svi lagano odu u penziju.

Velizar Antić

Facebook Comments

Close