Antić: Restart vs PDP

Antić: Restart vs PDP

Antić: Restart vs PDP

Na stranici Restarta su se u prethodnih nekoliko dana pojavila dva kritička teksta prema PDP-u. Ne želim da ulazim u dublju analizu samih tekstova i njihovog kvaliteta, reći ću samo da su oba teksta istinita. Ono što mi je posebno zanimljivo i zašto je napisan i ovaj članak jesu komentari koji su usledili na oba teksta.

Komentari su, umesto u pravcu rasprave o samom kvalitetu tekstova i iznetim argumentima u njima, otišli u pravcu pitanja „za koga radi Restart“? Jedni su bili ubeđeni da nas je „Mile kupio“, dok su drugi stali u odbranu i govorili kako mi nismo „kupljeni“. Čitava ova rasprava me je jako podsetila na kritičke tekstove koje smo pisali protiv režimskih stranaka, pre svega SNSD-a, ali i DNS i SP. Samo smo tada optuživani da smo plaćenici Soroša, Amerikanaca, pa i samog PDP-a. Tada smo bili i izdajnici, ali i vođe obojene revolucije u RS, čega smo ovog puta od pristalica PDP-a, bili pošteđeni.

Zašto je to tako i o čemu se u stvari radi?

Radi se o tome da smo mi kao društvo, saterani u torove i podeljeni na pripadnike političkih partija. Iskristalisalo se uverenje da se radi o borbi između vlasti i opozicije i da trećeg nema. U takvoj bipolarnoj podeli i konstelaciji snaga jasno je da ste ili za jedne ili za druge. Trećeg nema. Niti ga može biti.

Na ovu podelu mi iz Restarta ne pristajemo i zato smo za jedne plaćenici i izdajnici a za druge samo plaćenici. Za njih još uvek nismo izdajnici. Ko zna, možda će se i toga dosetiti i proglasiti nas i time.

Ko je napravio ovu podelu i kome ona odgovara?

Napravio je pre svega Milorad Dodik i duboko podelio narod u RS. Na toj podeli je i pobedio u poslednja dva-tri izborna ciklusa. Odgovornost opozicije je u tome što je pristala na tu podelu. Međutim, treba reći da ova podela odgovara i partijama u opoziciji. Oni su u vlasti u velikom broju lokalnih samouprava. Protekle četiri godine su bili u vlasti na nivou BiH. Tako da ni oni nisu bili u potpunosti prava opozicija, niti su to danas.

Upravo iz ove nametnute podele od strane Milorada Dodika se dešavaju i ovakvi komentari i optužbe bez i jednog argumenta. Postoje samo vlast i opozicija i tu je kraj. Ako ste protiv jednih automatski vas strpaju u koš sa drugima. Nakon toga ide optužba bez ijednog argumenta. A o napisanom u tekstu niko više i ne raspravlja. Rasprava ode u stranu za koju od ove dve opcije vi u stvari radite. Taj pristup je potpuno pogrešan.

Druga veoma važna činjenica zašto su u komentarima strasti toliko uzavrele jesu lokalni izbori u RS sledeće godine. Posebno će biti pod lupom izbori u Banjaluci. Prethodne lokalne izbore vladajuće partije su dobijale manje-više bez problema.

Međutim, opšti izbori održani 2018. godine su pokazali da SNSD i vladajuća koalicija nema većinu u Banjaluci. Naime, Milorad Dodik je dobio (51.815) Mladena Ivanića (51.011 glasova), ali razlika je bila svega 800 glasova u korist vlasti. Međutim, Vukota Govedarica je sa 52.238 glasova u Banjaluci ubedljivo pobedio Željku Cvijanović koja je imala 43.658 glasova. Dakle, oko 8.500 glasova više je imao opozicioni kandidat u Banjaluci. Razlika je još veća ukoliko se pogledaju urbani delovi grada, gde je opozicija imala skoro pa i dvotrećinsku većinu.

Ukoliko sve ovo posmatramo iz ovog ugla, jasno je da će sledeći lokalni izbori biti veliki izazov za vladajući režim. Jer ukoliko izgube u Banjaluci, koja je na određeni način i bastion SNSD-a u RS, vrlo je verovatno da mogu očekivati poraz i na opštim izborima 2022. godine. Upravo zbog toga su sledeći lokalni izbori u Banjaluci važni i za samu Republiku Srpsku, jer predstavljaju svojevrsnu šansu da se režimu nanese značajan udarac pred opšte izbore 2022. godine.

Pitanja koja se ovde nameću su da li će opozicija znati da iskoristi ovu šansu? Da li uopšte ima kapacitet da na lokalu u BL pobedi? Ovde dolazimo i do PDP-a i uzavrelih strasti u komentarima i optužbi na račun Restarta. Dobar rezultat opozicije u Banjaluci najviše pokušava da kapitalizuje upravo PDP. Oni zaista i jesu ostvarili dobar rezultat na izborima 2018. godine, međutim taj dobar rezultat dobrim delom treba da zahvale i pokretu Pravda za Davida, koji je veoma mnogo doprineo da se mnoge stvari vezane za režim razotkriju, kao i da se vidi koliko je u stvari režim truo, i da ih samo treba malo protresti. Upravo zbog ovoga iz PDP-a svaki komentar koji se odnosi na njih, a u negativnom je kontekstu se shvata kao napad i pokušava se predstaviti kao dirigovan od strane režima. I upravo iz ovog razloga toliko i emocija u komentarima pristalica PDP-a protiv Restarta.

Međutim, taj put je pogrešan i vodi u propast opozicije i na sledećim izborima. Gospodo iz PDP-a, ništa nećete uraditi ni na sledećim izborima ukoliko se budete ponašali kao Milorad Dodik i koristili metode koje i on koristi, kao i kritike bez argumenata. I opet ćete propustiti veliku šansu da se oslobodimo ove nesposobne vlasti.

Ukoliko opozicija misli da pobedi u Banjaluci, trebalo bi da izvrši pritisak na vlast da se promeni nakaradni izborni zakon i način brojanja glasova. Ukoliko to ne uspe, za šta je možda već sada i kasno, koja je vaša funkcija u skupštinskim klupama? To je vaš prvi sledeći zadatak, a nikako neargumentovani napadi na Restart.

Dalje, ukoliko mislite da pobedite, morate da napravite dogovor i kompromis sa svim značajnijim političkim subjektima u gradu. Ovde pre svega mislim na kandidature za gradonačelnika. Ne možete pozivati na jedinstvo opozicije sa jedne strane, a sa druge bez bilo kakvog dogovora i konsultacija sa drugim opozicionim partijama i udruženjima kandidovati svog kandidata za gradonačelnika. Nakon tog jednostranog poteza, sve one koji bilo šta kažu protiv vašeg kandidata nazivati "Miletovim plaćenikom". Kako biste vi reagovali kada bi SDS, na primer, izbacio kandidaturu Davora Šešića i napao sve one koji bilo šta prigovore njihovom kandidatu da su Miletovi plaćenici. Ili kako biste se ponašali da, na primer, Pravda za Davida izbaci kandidaturu Ozrena Perduva za gradonačelnika, a vas iz PDP-a proglasi plaćenicima režima jer ga ne podržava? Gospodo, prosto takav način komunikacije nije dobar i upropastićete šansu ne samo da ostvarite dobar rezultat u Banjaluci već i da 2022. godine pobedite režim.

Takođe, u svojim stavovima morate pokazati doslednost. Ovde pre svega mislim na sukob koji se javio između Draška Stanivukovića i Perice Bundala oko glasanja u Skupštini RS. Posle ovog sukoba najavljeno je da će na prvoj sledećoj sednici Glavnog odbora stranke biti rešen ovaj spor. Imali ste ovaj sastanak i šta je urađeno po ovom pitanju? Narod od vas očekuje jasne odgovore, a ne kalkulacije. Očekuje jedinstven stav stranke, da li podržavate Dodika u njegovim suludim potezima i zloupotrebi Narodne skupštine RS ili ste protiv toga. Ovo isto se odnosi i na SDS, koji je na poslednjoj sednici Narodne skupštine RS odigrao još lošije od PDP-a. Oni su se opredelili za neutralan stav koji još više zbunjuje glasače opozicije. Jednostavno, od vas narod očekuje jasne politike, a ne kalkulacije i politiku ne zameranja. Ta politika nas je i dovela do ovoga što sada imamo u RS.

Za sami kraj, Republika Srpska nije ni SNSD-ova, ni PDP-ova, pa ni Restartova. Ona je zajednička svih nas i krajnje je vreme da se sa neargumentovanim napadima i optužbama prestane. Ovakve optužbe najviše odgovaraju upravo vladajućem režimu koji ih je i napravio i koji sa njima veoma vešto upravlja i koristi ih da ostane na vlasti. Kada budemo manje iznosili neargmentovane optužbe za izdaju ili za potkupljivanje i politička scena u RS će se pročistiti i ovaj režim će otići u istoriju.

Velizar Antić, politikolog i predsjednik Skupštine Restarta

Facebook Comments

Close